Lär dig mer om lageröl

Lageröl jäser vid låg temperatur och lagras därefter en tid. Därav namnet lager. Det är den vanligast öltypen i världen.

Lageröl är en underjäst öltyp, vilken innebär att jästcellerna sjunker till botten i jäskaret när jäsningen är avslutad och jäsningen sker vid lågtemperatur (5-12˚C). Över 90 procent av allt producerad öl i världen är ljust och underjäst. Ljus lager är relativt sett en ung öltyp som började att tillverkas först under 1800-talet. Den kan tyckas smaka likadant överallt, oavsett märke, men det finns stora skillnader.

Våra 60 olika ölstilar

Om du vill lära dig mer om lager så kan du läsa mer här:

Ljus lager
Mellanmörk lager
Mörk lager

Lagerns historia

Det var i Bayern som lagerölet uppfanns på 1400-talet. Tidigare hade öl endast fått jäsa vid varmare temperaturer. Under senmedeltiden upptäckte man, efter att ha lagrat öl i kalla alpgrottor, en renare och klarare dryck med en helt annan fräschör och hållbarhet.

Kylan hade fått jästen att sjunka till botten och kall- eller underjäsningen var uppfunnen. Hur smakade då ölet? I dag när malt torkas använder man varmluft, men vid denna tid torkade man ofta malten över öppna eldar vilket gjorde malten rökig. Rökigt och aldrig ljust, kryddat med inhemska humlesorter och eventuellt med en dos ärtor eller bönor. Så var den första lagerölen.