Lär dig mer om pilsner

Pilsner, jämfört med internationell lager , har mer beska och karaktär. Tyskland och Tjeckien är ledande när det gäller pilsnertillverkning.

Tjeckien först ut

Pilsner är ett underjäst öl och är ursprungligen från staden Pilsen (Plzen) i Tjeckien och har en tydlig beska. Den tjeckiska pilsnern bryggdes första gången 5 oktober 1842, och kölvattet följde sedan en lång rad varianter. Tidigare var ölen brun och grumlig. Det nya med pilsnern var att den var ljus och klar. Även om pilsnern ursprungligen kommer från Tjeckien är den tyska pilsnern kanske än mer känd.

Mer om pilsner

Här kan du läsa mer om pilsner i tjeckisk stil

Här kan du läsa mer om pilsner i tysk stil.

Inga lagar

Jämfört med internationell lager, eller en stor stark om man så vill, så är pilsnern beskare och har mer karaktär av malten (kornmalt). Alkoholhalten brukar ligga mellan 4-5 volymprocent.

När det gäller skillnaden mellan tjeckisk och tysk pilsner är de snarlika, men den tjeckiska kan ibland upplevas ha lite sötma och upplevas som mjukare medan den tyska många gånger är väldigt torr och upplevs ha en högre beska. Men många andra varianter florerar på marknaden, och det finns inga lagar och regler som säger hur en pilsner ska smaka.

Snabbt populär i Sverige

Den första pilsnern i Sverige bryggdes år 1871. Den allra första i Borås, men samma år bryggde Hamburgs Bryggeri (Hamburgerbryggeriet) i Stockholm en pilsner, som blev så populär att den nya ölsorten snart var den dominerande i Sverige.