Lär dig mer om pilsner

Pilsner har, jämfört med internationell lager, mer beska och tydligare humlekaraktär. De ledande länderna när det gäller pilsnertillverkning är Tyskland och Tjeckien.

Tjeckien först ut

Pilsner är ett kalljäst lageröl med tydlig beska som ursprungligen kommer från staden Pilsen (Plzen) i dagens Tjeckien. Den bryggdes första gången 5 oktober 1842 och i kölvattet följde sedan en lång rad varianter. Tidigare var ölen brun och grumlig. Det nya med pilsnern var att den tack vare det mjuka vattnet var ljus och klar. Även om pilsnern ursprungligen kommer från Tjeckien är den tyska pilsnern kanske än mer känd.

Mer om pilsner

Här kan du läsa mer om pilsner i tjeckisk stil

Här kan du läsa mer om pilsner i tysk stil.

Inga lagar

Jämfört med internationell lager, eller en stor stark om man så vill, så är pilsnern beskare och har mer karaktär av malten (kornmalt). Alkoholhalten brukar ligga mellan 4-5 volymprocent.

Vad skiljer tysk pilsner från tjeckisk?

När det gäller skillnaden mellan tjeckisk och tysk pilsner är den liten. Den tjeckiska är i regel fylligare, har lite sötma och uppleves som mjukare medan tysk pilsner är torr och upplevs ha en högre, rakare beska. Men många andra varianter florerar på marknaden och det finns inga lagar och regler som exakt säger hur en pilsner ska smaka.

Pilsner snabbt populär i Sverige

Den första pilsnern i Sverige bryggdes år 1871. Den allra första i Borås, men samma år bryggde Hamburgs Bryggeri (Hamburgerbryggeriet) i Stockholm en pilsner, som blev så populär att den nya ölsorten snart var den dominerande i Sverige.