Lär dig mer om cognac

Cognac (eller konjak på svenska) är den mest kända typen av brandy, det vill säga destillerat vin som lagrats på ekfat. Och spritsorten kommer från distriktet Cognac i Frankrike.

Sex olika distrikt

Regionen Cognac ligger i västra Frankrike, norr om Bordeaux, och är indelad i sex distrikt eller cru:

  • Grande Champagne
  • Petite Champagne
  • Borderies
  • Fins Bois
  • Bon Bois
  • Bois Ordinaires   

I de två förstnämnda – och viktigaste – är marken rik på krita och anses därför ge de bästa vinerna för destillering. Beteckningen Fine Champagne betyder att cognacen kommer från både Petite-, och till minst hälften från Grande Champagne.

Ugni blanc viktigaste druvan

Den gröna druvan ugni blanc är den viktigaste druvan och utgör 98 procent av odlingarna men även folle blanche och colombard har viss betydelse. Druvorna ger alkoholsvaga och syrliga viner som passar bra att destillera. Om basvinet har låg alkoholhalt måste det koncentreras mer för att alkoholhalten i det färdiga destillatet ska bli hög. Då koncentreras även smaken.

Man destillerar två gånger

Vinet destilleras två gånger i enkelpanna för att få en sprit på ungefär 70 volymprocent. Sedan lagras den minst två år på ekfat från skogarna Limouges eller Tronçais. Lagringen rundar av smaken och bidrar med aromer. Socker, sockerkulör och ekspånsessens (boissé) får tillsättas. Före buteljeringen späds cognacen, till som lägst 40 procent.

Minst två år på fat

Följande lagringsbeteckningar finns enligt lag:

  • *** eller VS – minst 2 år på fat,
  • VSOP eller VO – minst 4 år,
  • Napoléon, Extra, eller Hors d’Age – minst 6 år
  • XO - minst 10 år. (Gäller från och med 2018.)


Dessa är minimikrav – i praktiken är Cognac ofta mycket äldre. Såväl årgångsbetecknad som konjak från enskilda vingårdar har blivit vanligare de senaste åren.

Grande Champagne

De bästa vinerna för destillering anses komma från Grande Champagne, det centrala distriktet söder om staden Cognac.

Ordet Champagne har ingenting med vinet champagne att göra, utan härstammar från latinets campania och är numera en benämning för områden med kritrika jordar. I Petite Champagne finns en annan typ av krita, saintonge, området har en något mindre koncentration av krita än Grand Champagne.

Området är lätt kuperat och odlingarna – som nästan helt utgörs av druvan ugni blanc – är cirka 13 000 hektar, av Cognacs totala yta om 75 000 hektar. Grande Champagnes odlingar, och därmed dess cognac, håller oftast hög kvalitet. Men området är så pass varierat att skillnaderna ändå kan vara stora mellan de olika vingårdarna. 

Att prova cognac

Häll upp ett par centiliter i ett vanligt, tulpanformat vinglas. Snurra glaset i några sekunder och låt sedan stå lika länge.

Luta glaset och sätt till näsan. Dra försiktigt in doften i små ”sniffar”. På så sätt känner du dofterna (druvighet, russin, vanilj, rostat fat) utan att alkoholångorna slår sönder dem. Läppja på cognacen. Skölj inte runt i munnen, då bedövas smaklökarna.

Traditionell cognacskupa bör undvikas i provningssammanhang för sticker man näsan i den knockas luktsinnet av alkoholångorna. Samma sak sker också när man värmer cognacen med handen runt glaset.