Frukt

Fruktsprit

Förutom druvor och äpplen används många andra frukter för att tillverka sprit. Resultatet kallas fruktsprit, fruktbrännvin eller alcool blanc (vit sprit).

Fruktsprit i centrala Europa

Fruktsprit är vanligt i ett band från franska Alsace, genom södra Tyskland och norra Italien, till Österrike och Schweiz och länderna på balkanhalvön. På Balkan är det plommonspriten slivovica, som även stavas slivovits, eller slivovice, som är den mest berömda sorten. Sverige producerar också fruktsprit, bland annat på lokala äpplen. 

Wasser eller geist?

Stenfrukter som mirabelleplommon, körsbär, aprikos, men även willliamspäron, läggs i tankar där frukten krossas under sin egen vikt. Beroende på vilka aromer som önskas väljer man att behålla kärnorna eller inte. 5-6 veckor senare är jäsningen klar och man kan börja destillera. Denna sprittyp kallas i Tyskland för wasser.

Vill man göra sprit av mjukare frukt och bär som hallon, jordgubbar eller blåbär läggs dessa i tankar och tillsätter en viss mängd sprit och vatten. Frukten eller bären får macerera (laka ur), men inte alltid jäsa, innan destilleringen inleds. Utan jäsning får den färdiga spriten en tydligare och renare karaktär av råvaran. Denna typ av fruktsprit går i Tyskland under namnet geist.

Destillering och lagring

Destilleringen sker vanligtvis i enkel panna för att råvarornas karaktär ska komma fram. I Frankrike bränner man extra lätt och i Schweiz lite hårdare. Fruktsprit lagras i regel inte på ekfat utan vilar kortare tid på tankar av glas, emalj eller rostfritt stål. Detta för att spriten ska behålla sin vattenklara färg och rena smak av frukt.

Försiktig fatlagring

Om den ändå fatlagras står det vieille (gammal), före råvarans namn och råvaran i fråga är oftast stenfrukter eller päron. Lagringstiden är sällan längre än sex månader och faten är ofta tillverkade av mjuk ask för att inte ge för aggressiva aromer.

Dyra droppar

Det går åt stora mängder frukt när man tillverkar fruktsprit! Till en liter kirch går det exempelvis åt hela 18 kilo körsbär. Detta, i kombination med att tillverkningen ofta sker i liten skala, gör att priserna ofta är höga.