Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

gul vätska

Lär dig mer om punsch

Punsch är en typisk svensk likör med anor från 1700-talet. Råvarorna är många men den utpräglade smaken kommer från arrak.

Punschen kommer...

I augusti 1733 anländer ostindiefararen Friedricus Rex Sueciae till Göteborgs hamn. I lasten finns, förutom te, siden och porslin, den ingrediens som ska komma att utgöra basen i punsch - arrak. Även om punsch är att betrakta som en ursvensk dryck så består den av råvaror från hela världen. Ursprungligen var antalet ingredienser fem till antalet:

  • Arrak
  • Socker
  • Citronsaft
  • Te
  • Vatten

Själva namnet sägs komma från panca, som helt enkelt betyder "fem" på sanskrit. Det engelska ordet för bål, (punch), har säkert också med saken att göra.

Från varm bål till kyld flaska

Från mitten av 1700-talet blev punschen allt populärare i Sverige och i Finland. Då ingredienserna var sällsynta och dyra så var det till en början en dryck för de mest välbeställda i samhället men snart spred sig punschen till större delen av befolkningen. Stora bålskålar, ofta specialbeställda, importerades från Kina och senare kom även den lilla öronförsedda punschkoppen.

1800-talet var punschens glansdagar

Från början serverades punschen varm men snart upptäckte man att den även smakade gott kall och till och med kyld. I mitten av 1800-talet började färdigblandad punsch att dyka upp, vilket gjorde den än mer populär. I stort sätt varje stor händelse, person och företeelse på denna tid fick sin egen punsch. Bland mycket annat fanns Elevatorpunsch, Kavalleripunsch, Vega-punsch, Telefonpunsch och Sportpunsch. På 1850-talet såldes hela fem miljoner liter av drycken varje år - till en befolkning på fem miljoner människor.

Ny punschtrend på gång?

Efter andra världskriget sjönk efterfrågan på söta spritdrycker. I student-, militär-, och akademikretsar dröjde sig bruket och ritualen kvar, men punsch var långt ifrån den folkdryck den en gång var. På 1990-talet kunde en viss renässans börja anas och idag har flera märken åter börjat dyka upp i Sverige. 

Söt och mångsidig likör

Med sitt höga sockerinnehåll, oftast en bra bit över 200 gram/liter, räknas punsch som en likör. Förutom arrak kan även rom användas vid tillverkningen och te är inte längre en obligatorisk smaksättare. Vanligaste användnings-området är som avec men punsch serveras både på ålagillet och till vaniljglassen.

Hur värmer man punsch?

Vill man prova varm punsch till gul ärtsoppa rekommenderas att flaskan värms upp i vattenbad till strax över 40 grader, med kapsylen på glänt.