Lär dig mer om rom

Rom är världens vanligaste sprittyp och finns både i ljus och mörk stil. Ursprunget är Västindien men då råvaran är tålig kan rom i princip tillverkas överallt.

Mörk rom eller ljus rom

Rom tillverkas över hela världen i en rad olika stilar. Framförallt har rom fått sitt stora genomslag för sin användbarhet i drinkar. Stilmässigt har rom större bredd än någon annan sprittyp. Den kan vara fatlagrad och färgen går från vattenklar till mörkbrun.

Rom görs på melass eller sockerrör

Rom tillverkas av melass eller juice från sockerrör. Används istället sockerbetor eller andra råvaror kan det färdiga destillatet inte kallas rom. Detsamma gäller om rommen smaksatts med frukt eller kryddor, i så fall kallas resultatet Smaksatt sprit av rom. 

Jäsning

Melass är restprodukten vid rörsockerframställning och innehåller mycket socker, som därmed går att jäsa till en alkoholhaltig brygd. Jäsningen är en viktig del i romtillverkning och har stor betydelse för slutresultatet. Den kan variera i längd från ett dygn till ett par veckor. Då jästen inte orkar arbeta i allt för höga sockerhalter späds melassen först med vatten och tillsätts sedan stegvis under en lång process. 

I Franska Västindien jäser man istället sockerrörssaft. Detta förkommer även i andra romproducerande länder, exempelvis Haiti, men är signifikativt för den franska stilen.

Destillering i olika pannor

Destillationsmetoden sätter sin tydliga prägel. Både enkelpannor och olika varianter av kolonnpannor, samt en blandning av olika sorter, förekommer. Ofta är målet en ljus och ren slutprodukt utan bismaker för drinkblandning. Inom den storskaliga romproduktionen använder man sig ofta av tre eller fler kolonner för att åstadkomma detta. Rom får destilleras till maximalt 96 procent alkohol innan den späds ner till minst 37,5 procent. 

Blandning viktigare än ålder

Smaken handlar mer om blandningen än om hur många år rommen lagrats på fat. En del rom har lagrats flera år på fat, andra bara några månader, medan några endast vilar i tankar av rostfritt stål. Faten är i första hand begagnade bourbonfat av amerikansk ek.

Ont om lagar för lagringstid och åldersangivelse

Det saknas internationella regler för åldersangivelse på rom, vilket kan förvirra om man är van vid tydligheten bland andra spritsorter. Till skillnad från whisky är det inte alltid den yngsta beståndsdelen i romblandningen som anges med siffror på etiketten. US Virgin Islands, Jamaica, Barbados och Guyana har denna form av lagstiftning men annars kan man inte vara helt säker på hur gammalt innehållet i flaskan är.

Man kan referera till snittåldern, i synnerhet om rommen är är solera-lagrad. Andra destillerier helt enkelt uppger den äldsta delen av blandningen. Marknadsförare och konsumenter älskar kanske åldersangivelser men producenterna  de blandar sin rom för smak och mognad, inte för ålder. 

Smaken handlar mer om blandningen än om hur många år rommen lagrats på fat.

Stilar av rom

Förutom att rom kan vara ljus, guldfärgad eller mörk till färgen finns en rad olika stilar som kan delas in efter de gamla europeiska kolonisatörerna: spanska- brittiska- och franska stilen. På respektive språk säger man ron, rum respektive rhum.

Rom i brittisk stil

Den brittiska stilen förekommer framförallt på Jamaica, Barbados och i Guyana på sydamerikanska fastlandet. Den är torrare än den spanska med mindre uttalad arrakston. Toner av kakao, svarta bananer och citrusfrukter dominerar. Rommen lagras på begagnade bourbonfat.

Jäsningen, tillsammans med destillationen, är grunden till den karaktärsfulla brittiska stilen. Rom från Brittiska Västindien tillverkas av melass som får jäsa länge.Typiskt är också att destillera i enkelpannor för att få en smakrik sprit.

Jamaica

På Jamaica produceras bland annat mycket smakrik rom kallad High Ester Rum. Jäsningen pågår i upp till 14 dagar. Dessutom tillsätts något som kallas dunder, alltså en surmäsk bestående av de syrliga rester som blivit kvar i pannan efter avslutad destillation. Därefter får dunder fortsätta att bli än mer syrlig genom att den förvaras utomhus i hålor i marken som kallas "dunderpits". Estrarna i denna surmäsk bidrar till att göra rommen ännu mer smakrik. 

Jamaica delar in sin High Ester Rum i fyra typer:

  • Common Cleans: 80 – 150 olika estrar
  • Plummers: 150 – 200 estrar
  • Wedderburns: 200 – 500 estrar
  • Continental Flavoured: 500 – 1700 estrar tack vare lång jäsning och dunder

Barbados

Här tillverkas en rad olika romtyper och vanligast är en medelkraftig fruktig stil. Det förekommer såväl kraftigare rom destillerad i enkelpanna som rom tillverkad för bulkproduktion, för att användas som bas i likörer. Utöver det används även modern högteknologisk destillation.

Guyana

Guyanarom kallas ibland Demerararom, namngiven efter en av de viktigaste floderna i landet. I dag finns bara ett verksamt destilleri, Diamond Distillery, men trots att många destillerier lagts ner kan unika stilar fortfarande produceras. Detta tack vare att många gamla pannor bevarats och fortfarande är i bruk vid Diamond Distillery.

Rom i fransk stil

Begreppen rhum agricole och rhum industrielle hör hemma i de franska departementen. Rommen tillverkas på Martinique, Guadeloupe och på Haiti. Stilen är ofta örtigare och kan få mer strukturerad fatkaraktär än andra stilar. Rommen är ofta torr, fruktig och mer elegant än robust.

Rhum agricole

Rommen görs av sockerrörssaft och kallas rhum agricole, eller jordbruksrom. En relativt kort jäsning, 24 – 72 timmar, ger en mäsk på 4,5 – 9 volymprocent, som därefter destilleras. Destillation görs dels i enkelpanna och dels i kolonnpanna. Olika typer av kolonnpannor förekommer och gemensamt för alla är att de ger sprit med låg alkoholhalt, med mycket karaktär av råvaran. Resultatet blir rom med toner av blommor, gräs eller örter.

Lagring på cognacsfat

Lagring sker bland annat på gamla cognacsfat av europeisk ek som har mer tanniner och därmed ger strävhet till spriten. Rhum agricole kan faktiskt påminna om cognac i stilen. I tropiskt klimat går lagringen snabbt. Som jämförelse kan sägas att ett års lagring i Västindien motsvarar ungefär tre års lagring i svala Skottland.

Rhum industrielle

Rhum industrielle framställs av industriprodukten melass. Exempelvis är rom tillverkad på ön La Reunion rhum industrielle, men även rom från Franska Västindien kan göras på melass. En del av rommen används till bakverk och smaksättning av tobak.

Som jämförelse kan sägas att ett års lagring i Västindien motsvarar ungefär tre års lagring i svala Skottland

Rom i spansk stil

Är rommen mörk finns ofta en uttalad sötaktig arrakston, tropisk frukt och en mjuk kryddig fatton. Tillverkas framförallt på Kuba men även på Trinidad, Puerto Rico och i Dominikanska republiken. På fastlandet hittas den spanska stilen i Guatemala, Venezuela och i Nicaragua.

Ljus rom

Vanligast är ljus rom, tillverkad av melass. Jäsningstiden är kort, bara 24 timmar, innan mäsken destilleras. Detta sker ofta i moderna kolonnpannor för att få så ren och neutral sprit som möjligt.

Komplex blandning

Viss ljus rom består av blandningar av destillat med olika renhet och styrka. De kan bestå av mer karaktärsfull sprit, lagrad på begagnade bourbonfat, och mer neutral sprit som förvarats på ståltank. Destillaten blandas, spenderar ytterligare en tid på fat, sedan reduceras alkoholhalten med vatten till önskad styrka. Allt för att få mer komplex och karaktärsfull rom. Ordet Añejo kan utläsas på etiketter, vilket betyder att rommen lagrats.

Mörk rom

Oftast lagras spriten en längre tid på fat, sedan färgjusteras den med karamellfärg för att bli riktigt mörk. Viss mörk rom från Spanska Västindien får kraftig, robust fatkaraktär, men ofta ger faten en mjuk vaniljton. Ljus rom som fatlagrats kan få halmgul färg men kan också vara helt vattenklar, lagringen till trots. Detta då färgen ibland filtreras bort före buteljering. En orsak till filtreringen är för att inte åstadkomma missfärgning i drinkar.

Kuba

Kubas romtillverkning tog fart i mitten på 1800-talet då rörsockerproduktionen ökade och melassen skulle tillvaratas. Coffey-pannan nådde Kuba 1848, därmed möjliggjordes framställningen av lätt och ljus rom. Pannans största fördel är att man kan få fram ren, klar sprit med hög alkoholhalt.

Trinidad

Trinidad skulle kunna räknas till Brittiska Västindien men rommen görs helt i den spanska stilen. Melass utgör råvaran som destilleras i kolonnpanna och rommen lagras slutligen på begagnade bourbonfat.

Cachaça från Brasilien

Majoriteten av världens sockerrör växer i Brasilien och där produceras en av världens största spritsorter - Cachaça. Likheterna med rom är många, för att inte säga identiska, men i Brasilien menar man är att detta är en helt egen kategori. 

Smak av sockerrör

Cachaça tillverkas på sockerrörsjuice som destilleras, antingen i små enkelpannor som ger karaktärsfull sprit, eller i stora kolonnpannor. Det som kännetecknar cachaça är en vegetativ karaktär av själva sockerröret. Spriten fatlagras därför nästan aldrig.