Om tequila och mescal

Tequila är en mexikansk sprit av växten agave. Spriten får endast tillverkas i fem olika delstater. Mezcal påminner om tequila men är ofta rustikt rökig i smaken.

Tequilaagave (Agave tequilana) har meterhöga, taggiga blad och en ananasliknande stam, piña, som används i tillverkningen. När agaven är 7–10 år gammal skördas den och stammen, som väger mellan 35 och 100 kilo, huggs i mindre bitar. Bitarna rostas i traditionella tegelugnar, horñas, eller kokas i tryckkokare.

Agave som väntar på att rostas.

Mycket smak av agaveväxten

Kokningen förvandlar agavens stärkelse, inulin, till socker. Stambitarna krossas och den utvunna agavejuicen blandas med vatten och förs över till stora jästankar. Den jästa brygden destilleras i enkelpanna eller kolonnapparat till en alkoholhalt på runt 50 procent. Jämfört med exempelvis vodka, där spriten först destilleras till över 90 procent för att sedan spädas med vatten, så är detta ganska lågt. Detta gör att agavesmaken i tequila är väldigt tydlig. Därefter filtreras spriten och späds med vatten till cirka 40 procent.

Mixto eller 100 procent agave?

Minst 51 procent av mäsken är framställd av agave, resten kan bestå av sockerrör eller majs. Sådan tequila kallas mixto (blandad). Exklusivare sorter är gjorda av 100 procent agave, vilket anges på etiketten som "100 % de agave".

Fem delstater tillverkar tequila

Det är i delstaten Jalisco i sydvästra Mexiko som den största tillverkningen sker. De andra delstaterna där tequila får tillverkas är: Guanajuato, Michoacan, Nayarit och Tamaulipas.

Drycken blir olika beroende på om den odlas uppe på höglandet eller nere i dalregionerna. På höglandet växer agaven bättre och genererar mer socker, vilket ger fruktigare slutresultat. Tequila nere från det som kallas för Tequiladalen är jordigare, torrare och mer robust.

Kontrollerad och reglerad spritsort

Tequila är en av de hårdast kontrollerade alkoholprodukterna. Kontrollorganisationen CRT, Concejo Regulador del Tequila, övervakar inte bara produktionen och certifiering av Tequila, utan samarbetar även med alla aktörer som är inblandade såsom odlare, buteljerare och marknadsförare. Man har egen forskning och utveckling och ger råd och expertkunnande till sina medlemmar.

Olika sorters tequila

Det finns fyra olika stilar av tequila:

  • Blanco/silver/plata
  • Reposado  
  • Añejo
  • Extra Añejo

De båda förstnämnda är olagrade, varav den andra är färgad med sockerkulör. Reposado lagras minst två månader på ekfat och añejo minst ett år. Extra añejo lagras hela tre år på fat som rymmer max 600 liter.

Alla typer förutom añejo och extra añejo får ha en tillsats av sötnings- och färghjälpmedlet abocado för att få en mjukare smak. 

Mezcal  småskaligt och rökigt

Mezcal tillverkas på flera håll i Mexiko, främst i delstaten Oaxaca. Mezcal påminner om tequila men är ofta rustikt rökig i smaken, vilket kommer av att piñan rostas.

Agaven rostas i stenugnar

Det traditionella sättet är att ångkoka ”piñan” i nedgrävda stenugnar som värms med glöd av trä till 8001200 grader. Röken som ugnarna ger ifrån sig smaksätter agaven, som även får en karamellig karaktär. Mezcal kan tillverkas av olika agavesorter, framför allt Maguey Espadilla, men måste alltid ha minst 80 procent agave som råvara.

Produktionen har varit småskalig i jämförelse med tequila, men fördubblats mellan 2012 och 2018. Produktionen av Mezcal övervakas precis som för Tequila av en kontrollorganisation och producenterna blir allt mer medvetna om certifiering och marknadsföring. 

Fatlagrad mezcal är inte så vanligt. För att behålla den rökiga karaktären används istället ståltankar. Buteljeringsstyrkan är i regel högre jämfört med tequila och även här är det tillåtet att tillsätta abocado.

Mezcal finns i tre olika stilar:

  • Joven är olagrad
  • Reposado lagras på fat i minst två månader
  • Añejo lagras på mindre ekfat i minst tolv månader

 

Mer om mezcal på vår betasajt

Finns det en larv i tequilaflaskan?

Tequila har inte och har aldrig haft någon larv i flaskan – det är förbehållet mezcal. Från början var det ett sätt att bevisa att mezcalen höll rätt alkoholhalt. Om spriten var för svag så ruttnade larven. I dag är det däremot långt ifrån säkert att det ligger en larv i flaskan, det är inte obligatoriskt. Myten att "masken" har hallucinatoriska egenskaper stämmer inte heller.