Lär dig mer om tequila

Tequila är en mexikansk spritsort av växten agave som enligt lag får tillverkas i fem olika delstater.

Tequilaagave (Agave tequilana) har meterhöga, taggiga blad och en ananasliknande stam, piña, som används i tillverkningen. När agaven är 7–10 år gammal skördas den och stammen, som väger mellan 35 och 100 kilo, huggs i mindre bitar. Bitarna rostas i traditionella tegelugnar, horñas eller kokas i tryckkokare.

Agave som väntar på att rostas.

Mycket smak av agaveväxten

Kokningen förvandlar agavens stärkelse, inulin, till socker. Stambitarna krossas och den utvunna agavejuicen blandas med vatten och förs över till stora jästankar. Den jästa brygden destilleras i enkelpanna eller kolonnapparat till en alkoholhalt på runt 50 procent. Jämfört med exempelvis vodka, där spriten först destilleras till över 90 procent för att sedan spädas med vatten, så är detta ganska lågt. Detta gör att agavesmaken i tequila är väldigt tydlig. Därefter filtreras spriten och späds med vatten till cirka 40 procent.

Minst 51 procent av mäsken är framställd av agave, resten kan bestå av sockerrör eller majs. Sådan tequila kallas mixto (blandad). Exklusivare sorter är gjorda av 100 procent agave, vilket anges på etiketten som "100 % de agave".

Fem delstater

Det är i delstaten Jalisco i sydvästra Mexiko som den största tillverkningen sker. De andra delstaterna där tequila får tillverkas är: Guanajuato, Michoacan, Nayarit och Tamaulipas.

Drycken blir olika beroende på om den odlas uppe på höglandet eller nere i dalregionerna. På höglandet växer agaven bättre och genererar mer socker, vilket ger fruktigare slutresultat. Tequila nere från det som kallas för tequiladalen är jordigare, torrare och mer robust.

Olika sorters tequila

Det finns fyra olika typer av tequila:

  • Blanco/silver/plata
  • Reposado  
  • Añejo
  • Extra Añejo

De båda förstnämnda är olagrade, varav den andra är färgad med sockerkulör. Reposado lagras minst två månader på ekfat och añejo minst ett år. Extra añejo lagras hela tre år på fat som rymmer max 600 liter.

Alla typer förutom añejo och extra añejo får ha en tillsats av sötnings- och färghjälpmedlet abocado för att få en mjukare smak. 

Mezcal

Påminner om tequila men är ofta rustikt rökig i smaken, vilket kommer av att piñan rostas. Därtill kommer att Mezcal tillverkas av olika agavesorter på flera håll i Mexiko, främst i delstaten Oaxaca.

Produktionen är småskalig i jämförelse med tequila och fatlagring är inte lika vanlig. För att behålla den rökiga karaktären används istället ståltankar.

Tequila har inte och har aldrig haft någon larv i flaskan – det är förbehållet mezcal. Från början var det ett sätt att bevisa att mezcalen höll rätt alkoholhalt. Om spriten var för svag så ruttnade larven. I dag är det däremot långt ifrån säkert att det ligger en larv i flaskan, det är inte obligatoriskt. Myten att "masken" har hallucinatoriska egenskaper stämmer inte heller.