Välj rätt whiskyglas

Det finns speciella whiskyglas som framhäver aromerna bättre. Och hur var det nu med is i whiskyn?

Whiskyglas

Ett vanligt glas i whiskysammanhang är så kallat tumblerglas eller rocksglas. Det har en rak (ibland lite buktig) form. Den används när whisky ingår i en blanddrink eller när den dricks rent. De rymmer oftast mellan 12 och 25 centiliter vilket också är den mest användbara storleken i drinksammanhang.

Provningsglas whisky

Om du ska prova olika sorters whisky mot varandra är det bra att ha provningsglas. Det finns olika varianter. Gemensamt är att de alla är mer eller mindre tulpanformade, det vill säga att glaset smalnar upptill. Formen gör att aromerna samlas i toppen och inte ”försvinner” iväg som är lätt hänt i ett tumblerglas.

Vatten i whisky

Att pytsa i några droppar vatten i whiskyn är en smaksak. Det kan definitivt vara på sin plats när du har maltwhisky som är cirka 50 volymprocent eller över i glaset, så kallad cask strength. Vattnet sänker alkoholhalten och det blir lättare att känna whiskyns olika dofter och smaker.

Is i whisky

Om du ska prova whisky – då ska du inte ha is i. Isen dämpar doft- och smakämnena och du kommer inte att uppleva alla dofter och smakerna i whiskyn.

Serveringstemperatur på whisky

All whisky serveras i rumstemperatur. Om du serverar den kyld så kommer du inte känna dofterna och smakerna på samma sätt.