Lär dig mer om amerikansk whiskey 

I USA finns flera whiskeysorter och beteckningar. Råvarorna är oftast majs, råg, korn och vete. 

Destillering ger smakfull sprit

Destilleringen sker vanligtvis i ett par olika varianter av destillationspanna. Dels i en slags kolonnpanna, en så kallad beer still, dels i en form av enkelpanna. Resultatet av denna destillation blir en smakrik sprit, med en alkoholhalt mellan 47,5 och 80 procent.

Är du straight eller?

Den kanske mest namnkunniga typen av amerikansk whiskey är bourbon som fick sitt namn av det county (län) i Kentucky där den först tillverkades. Numera kan bourbon tillverkas var som helst.

Många av typerna kallas straight whiskey, vilket bland annat innebär att den måste bestå av 51–80 procent av en viss typ av spannmål. Whiskeyn måste också lagras på nya, kolade ekfat i minst två år.

De vanligaste typerna är:

Straight Bourbon – där det dominerande spannmålet är majs, resten utgörs av korn, råg eller vete. Drycken har ofta tydlig vanillinton och inslag av torkad frukt.

Straight Rye – enda skillnaden är att det dominerande spannmålet är råg. Rye blir ofta mer robust än bourbon men även här finns vaniljtonerna från fatlagringen.

Straight Tennessee – det dominerande spannmålet är återigen majs, men en skillnad är att den nydestillerade spriten filtreras genom träkol av sockerlönn innan den läggs på fat (kallas Lincoln County Process). Ofta något mjukare i stilen än bourbon.

Sur mäsk på etiketten

Termen sour mash (sur mäsk) förekommer inom amerikansk whiskey och innebär att de sura resterna i destillationspannan tas till vara för att användas vid nästa mäsk.

Jästen får gro med destillationsresterna, som därefter blandas med mäsken. Det hela kommer av att vattnet är hårt och pH-värdet behöver balanseras. Därtill erhålls en kontinuitet i smaken.

Enligt amerikansk lag får tillverkarna endast använda de nya faten en gång för whiskeylagring. Därefter säljs de vidare – till exempel till Skottlands whiskyproducenter eller till romdestillerier i Västindien.

Krav för att få kallas bourbon:

  • Bourbon måste bestå av minst 51 eller maximalt 80 procent majs. Resten kan vara korn, råg eller vete.
  • Efter destilleringen måste alkoholhalten vara maximalt 80 procent.
  • Lagring på nya, kolade ekfat. Ekfaten ger en kraftigt bränd karaktär och en tydlig ton av vanilj.
  • Den färdiga produkten får maximalt ha en alkoholhalt på 62,5 procent.

Lite lagringsregler:

  • Lagras den i två år på nya, kolade ekfat får den kallas Straight Bourbon
  • Lagras whiskeyn mindre än fyra år måste lagringstiden stå på flaskan.
  • Lagringstiden på flaskan ska gälla för den yngsta whiskeyn i flaskan.
  • Varje ekfat får bara användas en gång sen måste den säljas vidare.

Läs mer om varför intresset för bourbon har ökat i Sverige.

 

Vanlig i cocktails

Bourbon används både som en whiskey man sippar på och som cocktailingrediens. Whiskeyns tydliga aromer av vanillin och karamell passar i cocktails. 

Klassiska drinkar: Whiskey Sour, Old Fashioned, Rusty Nail och Mint Julep.