Lär dig mer om amerikansk whiskey 

Bourbon är de men i USA finns flera sorters whiskey och olika beteckningar. Råvarorna är oftast majs, råg, korn och vete. 

Olika pannor ger smakfull sprit

Jäsningen är viktig inom amerikansk whiskeyproduktion och många destillerier odlar sina egna jäststammar. Den ofiltrerade vörten får dessutom jäsa i öppna träkar istället för i slutna ståltankar.

Destilleringen sker vanligtvis i ett par olika varianter av destillationspanna. Dels i en slags enkel kolonnpanna, beer still, dels i en form av enkelpanna eller doubler. Resultatet av denna destillation blir en smakrik sprit med en alkoholhalt mellan 47,5 och 80 procent. 

Straight whiskey eller inte?

Den kanske mest namnkunniga typen av amerikansk whiskey är bourbon som fick sitt namn av det county (län) i Kentucky där den först tillverkades. Numera kan bourbon tillverkas var som helst i USA.

Många av typerna kallas straight whiskey, vilket bland annat innebär att den görs på olika spannmål men måste bestå av 51–80 procent av en viss typ. Whiskeyn måste destilleras till 47,5 - 80 %, spädas till maximalt 62,5 % och lagras på nya, kolade ekfat i minst två år. Buteljeringsstyrkan ska vara minst 40 volymprocent. Straight Whiskey får inte smaksättas och heller inte färgas med sockerkulör.

De vanligaste typerna är:

Straight Bourbon – där det dominerande spannmålet är majs, resten utgörs av korn, råg eller vete. Drycken har ofta tydlig vanillinton och inslag av torkad frukt.

Mer om bourbon på vår betasajt

Straight Rye – Det dominerande spannmålet är råg. Rye blir ofta robustare och kryddigare än bourbon men även här finns vaniljtonerna från fatlagringen. Från att ha varit så gott som utdöd sedan förbudstiden har intresset för Straight Rye exploderat på senare år.

Mer om rye whiskey på vår betasajt

Straight Tennessee – Får endast destilleras i delstaten Tennessee. Tilverkas på samma sätt som bourbon men är något mjukare i stilen. Det dominerande spannmålet är majs och den nydestillerade spriten, även kallat white dog, filtreras genom träkol av sockerlönn innan den läggs på fat. Detta kallas Lincoln County Process

Straight Corn Whiskey  80 % av råvaran ska vara majs och whiskeyn ska lagras minst två år på fat. Däremot behöver faten inte vara nya.

Corn Whiskey

Corn whiskey är en traditionell stil av amerikansk whiskey som i dag fått en renässans. Det var den ursprungliga whiskeyn som gjordes i USA för hundratals år sedan och är föregångaren till dagens bourbon.

Den måste vara gjord av minst 80% majs. Denna sort, ibland kallad "moonshine", lagras vanligtvis inte på nya kolade ekfat, som är ett krav för för bourbon. Vanligtvis lagras den även en kort tid på fat och får därför ingen färg. Begreppet moonshine kom till under lönnbrännarnas tid i Skottland, då man i smyg brände sprit på natten i månens sken.

Amerikansk single malt whiskey

Amerikanerna har också hakat på ”single malt-boomen”. Små hantverksmässiga destillerier har poppat upp och experimentlustan är stor. Trots att det är en av de störst växande whiskeykategorierna i USA finns det egentligen ingen skriftlig definition av det. Idag finns en flora av fantasifulla versioner av single malts i USA, vissa lagrade på fat som innehållit plommonlikör och vissa som bara fått ekton via ekchips. Whiskyn har ofta en lokal anknytning och spelar på det lokala arvet för smaksättning.

Vad menas med sour mash?

Termen sour mash, (sur mäsk), förekommer ofta inom amerikansk whiskey. Det innebär att de sura resterna i destillationspannan tas till vara för att användas vid nästa mäsk.

Jästen får gro med destillationsresterna, som därefter blandas med mäsken som en surdeg. Orsaken är att vattnet i Kentucky, Virginia och Tennessee är hårt och pH-värdet därför behöver balanseras. Dessutom utjämnas skillnader i smak mellan olika destillationer.

Endast nya fat - men hårt rostade

Enligt amerikansk lag skall Straight Whiskey lagras minst två år på nya hårt rostade (kolade) fat av amerikansk ek. Men vanligtvis lagras den mellan fyra och tolv år.

När faten bränns hårt karamelliseras ekens socker och ger spriten en karaktäristisk sötma under lagringen. De rostade ekfaten får endast användas en gång för whiskeylagring. Sedan säljs de vidare – exempelvis till Skottlands whiskyproducenter eller till romdestillerier i Västindien.

Krav för att få kallas bourbon:

  • Bourbon måste bestå av minst 51 eller maximalt 80 procent majs. Resten kan vara korn, råg eller vete.
  • Efter destilleringen måste alkoholhalten vara maximalt 80 procent.
  • Lagring på nya, kolade ekfat. Ekfaten ger en kraftigt bränd karaktär och en tydlig ton av vanilj.
  • Bourbon får inte färgas med E150, alltså sockerkulör.
  • Den färdiga produkten får maximalt ha en alkoholhalt på 62,5 procent.

Lite lagringsregler:

  • Lagras den i två år på nya, kolade ekfat får den kallas Straight Bourbon
  • Lagras whiskeyn mindre än fyra år måste lagringstiden stå på flaskan.
  • Lagringstiden på flaskan ska gälla för den yngsta whiskeyn i flaskan.
  • Varje ekfat får bara användas en gång.

Läs mer om varför intresset för bourbon har ökat i Sverige.

 

Vanlig i cocktails

Bourbon används både som en whiskey man sippar på och som cocktailingrediens. Whiskeyns tydliga aromer av vanillin och karamell passar i cocktails. 

Klassiska drinkar: Whiskey Sour, Old Fashioned, Rusty Nail och Mint Julep.