Lär dig mer om japansk whisky 

För nära hundra år sedan var japansk whisky okänt för övriga världen. Det mesta i whiskyväg som producerades hamnade på den inhemska marknaden.

Japansk whisky gjorde entré på den svenska marknaden under 2000-talet men har tillverkats sedan den första hälften av 1900-talet. Till en början hade de svårt att finna en egen stil. Stilmässigt talar vi inte om stora och kraftiga smaker utan om små eleganta smaknyanser.

Sakekunskap spelar in?

Sannolikt kommer den japanska whiskykaraktären främst från jäsningen – då råvaran (kornet) omvandlas till jäsbart malt – och lagringen. I Japan har man länge framställt sake och där är jäsningen ett viktigt moment. Genom denna erfarenhet får jäsningen även i whiskytillverkningen en ny dimension.

Lagringen lite annorlunda

Lagringen skiljer sig från de klassiska traditionerna. I Skottland, Irland och Kanada använder man nästan uteslutande begagnade ekfat. I USA och Kentucky används nya fat (bourbon), som bidrar med den vaniljarom som amerikansk whiskey har. Japanerna valde en annan inriktning och använder begagnade bourbonfat blandat med fat av japansk ek. Detta har gett resultat och numera räknas Japan som ett viktigt whiskyland. Deras flaskor har ofta också en egenartad design.

Skotsk förebild

Den japanska whiskyn har alltid haft den skotska whiskyn som förebild, vilket märks på smakbilden. Precis som i Skottland använder man sig i Japan av mältat korn som antingen är rökigt eller helt orökt. Idag förekommer det dessutom att man hämtar torv från Skottland.

Man destillerar två gånger i enkelpannor av olika storlekar och utformningar och lagrar sedan spriten på ekfat. Faten som används kan vara nya eller redan använda, oftast av amerikansk ek. Europeisk ek som mättats med sherry är även det ett alternativ. En del japansk ek förekommer också vilket kan ge en parfymerad ton åt whiskyn.

Blandning av smaker

En japansk whisky har ofta en välstämd blandning av smaker. Man använder sig av en nästan transparant klar vört och jäsningstiden är lång, ofta med olika typer av jästsorter. Den japanska whiskyn är ren och fruktig i stilen och sällan maltig.

Brist på japansk whisky?

På senare år har det blivit brist på äldre och åldersbetecknad whisky från Japan. Detta beror på ökad efterfrågan på världsmarknaden i kombination med att tillverkarnas lager minskat. Bristen gör att antalet flaskor som lämnar landet numera är begränsat och det inte lika lätt att få tag på äldre japansk whisky som för några år sedan.