Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Lär dig mer om kanadensisk whisky

Kanadensisk whisky är gjord av majs, råg och kornmalt och lagras på nya eller gamla fat, ofta sådana som innehållit amerikansk bourbonwhiskey, eller sherry.

Mild i smaken

Den tydligaste egenskapen i Kanadas whisky är den milda smaken. Mildheten beror på att en stor del av whiskyn ofta består av mycket ren, neutral sprit med kort fatlagring. En annan sak som skiljer kanadensisk whisky från andra är att den får innehålla upp till 9,09 % smaksättning, till exempel sherry, rom eller fruktvin.

Blandning och fat ger smaken

Men, om whiskyn ska säljas inom EU får den bara vara gjord på spannmål. Detta löser producenterna genom att separera spriten vid olika alkoholhalter och blanda den så lik det kanadensiska originalet som möjligt. Baswhiskyn görs på majs som destilleras i kolonnpanna på samma sätt som grain whisky i Skottland. Den smaksätts sedan med smakrikare sprit gjord i enkelpanna. Råvaran är då malt, vete eller majs men framför allt råg. Inget land i världen producerar så mycket rågbaserad whisky som Kanada.

Producenterna lägger sedan destillatet på en mängd olika fat som tidigare innehållit bourbon, sherry eller andra drycker. Minimilagringstiden för kanadensisk whisky är tre år på ekfat som inte får rymma mer än 700 liter. Det är från faten som den karaktäristiska vaniljkaraktären kommer.

Produktionen sker i söder

Redan på 1700-talet, i samband med den ökande spannmålsodlingen, tillverkades whisky i Kanada. På den tiden användes alla möjliga spannmål och någon storskalig produktion kom inte förrän 1801. Då – precis som i dag – låg de flesta sädesfälten och destillerierna i södra delen av staten Ontario, vid de stora sjöarna. En viss koncentration finns även i Alberta och Manitoba. Antalet destillerier är inte stort men i gengäld rör det sig oftast om stora anläggningar. Idag är kolonndestillation det vanligaste i Kanada men en lång rad olika destillationspannor används, både stora och små. Det finns till och med en gammal Coffeypanna i produktion.