Information till besökare

Söndag den 24 februari uppdaterar vi systembolaget.se. Denna dag kan du inte göra några beställningar av dryck.

Lär dig mer om kanadensisk whisky

Kanadensisk whisky är gjord av majs, råg och kornmalt och lagras på nya eller gamla fat, ofta sådana som innehållit amerikansk bourbonwhiskey, eller sherry.

Mild i smaken

Den tydligaste egenskapen i Kanadas whisky är den milda smaken. Mildheten beror på att en stor del av whiskyn ofta består av mycket ren, neutral sprit med kort fatlagring. En annan sak som skiljer kanadensisk whisky från andra är att den får innehålla upp till 9,09 % smaksättning, till exempel sherry, rom eller fruktvin.

Faten ger smaken

Dock, om whiskyn ska säljas inom EU får den bara vara gjord på spannmål. Detta löser producenterna genom att separera spriten vid olika alkoholhalter och blanda den så lik det kanadensiska originalet som möjligt. Minimilagringstiden för kanadensisk whisky är tre år på ekfat och det är från faten som den karaktäristiska vaniljkaraktären kommer.

Produktionen sker i Ontario

Redan på 1700-talet, i samband med den ökande spannmålsodlingen, tillverkades whisky i Kanada. Då – precis som i dag – låg de flesta sädesfälten och destillerierna i södra delen av staten Ontario, vid de stora sjöarna. I dag är kolonndestillation det mest använda i Kanada men en lång rad olika destillationspannor används, både stora och små. Det finns till och med en gammal Coffeypanna i produktion.