Lär dig mer om skotsk whisky

Skottland är indelat i whiskyregioner: Highlands, Islands, Islay, Speyside, Lowland och Campbeltown.

Här beskrivs de stilar som traditionellt förknippas med respektive region, men det går att framställa olika stilar var som helst i Skottland. Det finns cirka 125 destillerier för maltwhisky, och sju stora industriella grainwhiskydestillerier som producerar sprit till blended-industrin.

Highland

Den region som till ytan breder ut sig allra mest är Highland. Eftersom högländerna utgör närmare 2/3 av hela Skottlands yta finns heller ingen typiskt högländsk karaktär – utan bara en rad olika stilar. Överlag har de en "torr" avslutning.

Islands

Islands, (öarna), tillhör regionen Highlands men bör ändå behandlas som en egen region – Isle of Arran borde rent geografiskt tillhöra Lowlands. Öarna runt Skottland som producerar whisky är: Orkney, Skye, Mull, Jura och Arran. Tillsammans utgör de den del av Highland som kallas för Islands.

Speyside

De flesta maltwhiskydestillerier ligger i Speyside, en mindre del av de norra högländerna mellan Inverness i väster och Aberdeen i öster. Med tanke på mängden sprit och antalet destillerier i Speyside, 50 stycken, är det svårt att sätta en särskild stil på whiskyn. Oftast är den lätt, blommig och maltig eller så är den kraftfull och fruktig men sällan rökig. Många gånger är whiskyn lagrad på sherryfat.

Att så många aktiva destillerier är lokaliserade runt Speyside har att göra med tradition och de naturliga förutsättningarna. Området är genomskuret av floden Spey och andra stora floder som ger tillgång till vatten av god kvalitet. Detta var av avgörande betydelse när destillerier anlades förr i tiden. Man räknar med att omkring 70 procent av all världens maltwhisky produceras i Speyside.

Man räknar med att omkring 70 procent av all världens maltwhisky produceras i Speyside.

 

Mer om Speyside på vår betasajt

Campbeltown

Speysidewhiskyn kom på modet under senare delen av 1800-talet vilket ledde till att så många sökte sig till just Speyside. Men så har det inte alltid varit. Under 1800-talet var staden Campbeltown, (beläget på halvön Kintyre i sydvästra Skottland), den skotska whiskyns huvudstad. Med mer än 30 verksamma destillerier kunde staden stoltsera med att vara Skottlands näst största region efter Highlands.

I dag finns bara tre destillerier kvar. Whiskyn här blir ofta robust och oljig med antydan till sälta. Campbeltowns whisky återspeglar mycket traditionella och rent hantverksmässiga arbetssätt, vilket ger sin prägel på whiskyn än i dag. Campbeltown har tidvis inkluderats i Highland men hävdat sin rätt att få fortsätta existera som en egen region med sina tre destillerier.

Lowlands

Även Lowland har endast tre maltdestillerier men har aldrig blivit ifrågasatt som en egen region. Mycket av whiskyn som produceras här används i blended-industrin. Stilmässigt blir Lowlandswhiskyn mildare och mer subtil i karaktären och ofta trippeldestilleras spriten innan den hälls på fat. Den tredje destillationen och den parfymerade karaktären gör att whiskyn från Lowlands påminner om den irländska i smaken.

Islay

Ön Islay utanför Skottlands sydvästra kust tillhör inte Islands utan utgör en helt egen region med åtta destillerier. Islay är hemvisten för många av de mest kraftfulla och rökigaste whiskysorterna.

Att så många sorters maltwhisky från Islay har en så rökig och speciell karaktär, präglad av havstoner, kommer från torven som bryts på ön.Torv används för att torka kornet till malt och kan ge maltwhiskyn en rökiga karaktär.

Märk väl, all whisky från Islay är inte rökig, det finns de som är väldigt lite, eller nästintill helt orökta.

Blended whisky

Blended whisky består av maltwhisky och av grainwhisky. Grainwhisky görs av en liten del mältat korn samt majs och, eller vete. Spriten destilleras i kolonnpanor till hög alkoholhalt och fatlagras sedan i minst tre år.

Hemliga recept

En vanlig blend består i regel av några sorters grainwhisky och 20-50 sorters maltwhisky. Varje producent har hemliga recept för sina blandningar. Blendern (blandaren) ansvarar för att ett whiskymärke alltid smakar likadant. För att kunna behålla märkets karaktär består blandningen av så många sorters whisky att blendern kan variera receptet – utan att det påverkar slutresultatet.

Oftast en mjukare baswhisky

Ofta baseras blandningen på lite mjukare maltwhisky från Lowlands eller Highlands, för att ge en fruktig grundton. Därefter brukar blandningen kryddas med mer smakrik, ofta ganska rökig maltwhisky. Avslutningsvis kompletterar blendern med grainwhisky. Den totala andelen maltwhisky kan variera från 20 till 60 procent.

Prestigeblends

De Luxe är en term som ofta används om ett märkes prestigeblend, och som ofta är åldersangiven och innehåller en större andel malt. Om det står en åldersangivelse på flaskan är det den yngsta whiskyn – grain eller malt – som bestämmer åldern.

Benämningar på skotsk whisky

Det finns fem olika beteckningar av skotsk whisky enligt följande;

  • Single Malt Scotch Whisky: Maltwhisky från ett enda maltwhiskydestilleri
  • Blended Malt Scotch Whisky: Maltwhisky från flera olika maltwhiskydestillerier
  • Single Grain Scotch Whisky: Grainwhisky från ett enda grainwhiskydestilleri
  • Blended Grain Scotch Whisky: Grainwhisky från flera olika grainwhiskydestillerier
  • Blended Scotch Whisky: Whisky som är en blandning av maltwhisky & grainwhisky