Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Så påverkar Brexit priser och tillgång på whisky?

Bör svenska whiskydrickare oroa sig för Brexit?

Hur skulle en hård Brexit påverka priser och tillgång på whisky och andra drycker från brittiska öarna? Vi frågade Systembolagets inköpare David Benge.

Skotsk whisky är en stor och betydelsefull del av Storbritanniens och Skottlands ekonomi. EU-medlemskapet gör det enkelt för producenterna att exportera till olika länder inom gemenskapen. En etikett, en stämpel och ett emballage räcker. Om Storbritannien lämnar EU utan handelsavtal skulle det för export till de 27 kvarvarande länderna plötsligt krävas 27 av allt.

Vad händer med tillgången och priserna på skotsk whisky om det blir en hård Brexit?

– Det raka svaret är: Vi vet inte. I det värsta scenariot minskar tillgängligheten på sprit från Storbritannien på grund av de handelshinder som uppstår. Logistiken kommer att bli krångligare och distributionen kan ta längre tid, säger David Benge.

Däremot tror han inte att priserna skulle påverkas så mycket.
– Nej. Krångligare logistik och mer administration för producenterna skulle bli de stora problemen. Men inte på en gång, snarare efter några månader.

Hur påverkas tillgängligheten?

– Det kan uppstå allokeringsproblem på grund av att vissa marknader som är viktiga för whisky helt plötsligt kan få så kallad tredjelandstatus där det saknas handelsavtal. Där kan priserna komma att öka med 30-40 procent på grund av tullar och där kommer exempelvis whiskyn att bli mycket dyrare. Då måste dessa marknader prioriteras så att flasklagren kan byggas upp där, vilket kan orsaka brist på annat håll.

Vilka andra effekter ser du?

– Det kan bli lite mer trögrörligt på marknaden. Om exempelvis en viss whisky plötsligt blir väldigt populär i Sverige kan det ta längre tid att få hit extra volymer, säger David Benge.

– Då mycket av volymen av sprit i Systembolagets sortiment kommer från Storbritannien kan det i värsta fall märkas.

Förberedelser med förhinder

Redan nu har aktörer i dryckesbranschen förberett sig genom att flytta produktion av öl och cider till Storbritannien, och brittiska producenter har i sin tur byggt upp anläggningar på kontinenten. Allt för att smidigare kunna lösa de logistikproblem som befaras när tullkontroller plötsligt dyker upp. Men: Scotch Whisky kan inte tillverkas eller fatlagras någon annanstans än i Skottland. Därför går det inte att bygga upp en produktion i ett annat land för att komma närmare marknaden, åtminstone inte så länge nuvarande regler och lagar om skyddat ursprung respekteras.

Scotch Whisky kan inte tillverkas eller fatlagras någon annanstans än i Skottland. Därför går det inte att bygga upp en produktion i ett annat land.

– I värsta fall, om Storbritannien och EU börjar bråka om skyddade ursprung kommer det att bli problem. Skulle britterna börja kalla sitt mousserande vin för ”champagne”, och fransoserna börja göra whisky under namnet ”Scotch”, då är vi tillbaka på ruta ett där vi var innan de skyddade ursprungsreglerna infördes på 1900-talet. Men dit tror jag inte att någon vill gå.

Kort sagt – ingen vet säkert vad som skulle kunna hända om Storbritannien plötsligt inte skulle vara ett EU-land och dessutom saknar handelsavtal med sina forna unionsmedlemmar. Efterfrågan på skotsk whisky kommer fortfarande vara hög, inte minst i Sverige, men tillgången kan bli mindre förutsägbar än vad vi är vana vid.