Olika whiskysorter

Whisky är lagrad sprit och smakar olika beroende på varifrån den kommer och hur den tillverkas.

Whisky tillverkas över hela världen och i olika stilar. Skottland har sin rökiga, USA den mer brända, Irland och Kanada en fruktig och Japan sin rena stil. Men även nya länder som Sverige, Indien och Taiwan, för att nämna några, gör whisky med egen karaktär.

Fat och råvara

Whisky är en lagrad sprit, baserad på en jäst mäsk och doftar och smakar olika beroende på hur den tillverkas. Om producenten använder sig av korn, råg eller majs så har det betydelse, liksom om den lagras på nya eller gamla fat.

Destilleringsmetod påverkar

Hur spriten destilleras påverkar också smak och doft. Skottland är föregångslandet. Stilarna varierar från lätta, blommiga och maltiga till kraftfulla, smakrika och rökiga med tydlig fatkaraktär. Irländsk whiskey är mest känd för sin fruktiga stil, men den rökiga finns också.

Amerikansk whiskey har en mer bränd smörkola- och vaniljkaraktär. Råvaran består oftast av en blandning av olika spannmål, där största delen är majs. I USA använder man nya och hårt rostade fat, gjorda av amerikansk ek.

Den kanadensiska whiskyn är gjord på majs, råg och kornmalt och är ofta mild, fruktig och med fatkaraktär.

Japansk whisky är lik den skotska och är rökig i varierande grad, men har ändå en egen stil – ren karaktär av frukt och fat.