Olika whiskysorter

Whisky är lagrad sprit och smakar olika beroende på varifrån den kommer och hur den tillverkas.

Whisky tillverkas över hela världen och i olika stilar. Skottland har sin rökiga, USA den mer brända, Irland och Kanada en fruktig och Japan sin rena stil. Men även nya länder som Sverige, Indien och Taiwan, för att nämna några, gör whisky med egen karaktär.

Fat och råvara

Whisky är en lagrad sprit, baserad på en jäst mäsk och doftar och smakar olika beroende på hur den tillverkas. Om producenten använder sig av korn, råg eller majs så har det betydelse, liksom om destillatet lagras på nya eller gamla fat.

Destilleringsmetod påverkar

Hur whisky destilleras påverkar också smak och doft. Beroende på hur stora pannor man använder, om de är stora eller små, samt hur många gånger man destillerar så blir råspriten mer eller mindre smakrik.

Skotsk whisky

Skottland är föregångslandet när det gäller whisky. Stilarna varierar från lätta, blommiga och maltiga till kraftfulla, smakrika och rökiga med tydlig fatkaraktär.

Irländsk whiskey

Är mest känd för sin fruktiga stil, men den rökiga finns också representerad.

Amerikansk whiskey

Har en mer bränd smörkola- och vaniljkaraktär. Råvaran består oftast av en blandning av olika spannmål, där största delen är majs. I USA använder man nya och hårt rostade fat, gjorda av amerikansk ek.

Kanadensisk whisky

Är gjord på majs, råg och kornmalt och är ofta mild, fruktig och med fatkaraktär.

Japansk whisky

Är lik den skotska och är rökig i varierande grad, men har ändå en egen stil – ren karaktär av frukt och fat.