Om maltwhisky 

Maltwhisky tillverkas av korn som blötläggs i ett par dygn. Därefter börjar kornet gro och blir grönmalt som sedan torkas i torveldade ugnar eller kölnor. Det är under torkningen som rökigheten uppstår.

Från 7 procent till 70

Malten mals sedan och lakas ur med hjälp av hett vatten i stora mäskningskar. Resultatet är en söt vört som förs över till stora jäskar och jäser till en mäsk på runt 7 procents alkoholhalt.

Destillering av whisky

All maltwhisky destilleras minst två gånger i enkel kopparpanna, vilket ger smakrik och karaktärsfull whisky. Mäsken destilleras första gången i en större panna till en sprit på knappt 30 volymprocent. Därefter destilleras den ännu en gång i en mindre panna, till omkring 70 volymprocent. Denna råsprit hälls sedan över på fat.

Minst tre år på fat

Spriten måste sedan lagras minst tre år på ekfat innan den får kallas whisky, gärna sådana som tidigare innehållit bourbon eller sherry. Dock väljer många tillverkare att lagra längre.

Single malt från ett destilleri

Om all whisky kommer från samma destilleri kallas den single malt, om den blandas av whisky från olika destillerier betecknas den som blended malt.

Brist på åldrad maltwhisky

Maltwhisky, särskilt åldrad, har de senaste 15 åren haft en väldigt stor efterfrågan bland konsumenterna världen över. Det har gjort att det numera är brist på gammal maltwhisky, efterfrågan överstiger tillgången.