Tips för festen

Alla vill vara den perfekta värden eller värdinnan. Här är några små tips som gör middagen extra festlig för alla.

Hur mycket ska jag räkna med?

En vanlig fråga och svaret är att det beror på. Du känner dina gäster bäst, men här finns i alla fall två räkneexempel på vanliga fester med flera gäster. Se det som inspiration, inte rekommendation.

Spar kvittot – lämna tillbaka dryck

Med kvitto kan du alltid lämna tillbaka oöppnade förpackningar inom två veckor och få pengarna tillbaka.

Glöm inte alkoholfritt

Varför inte servera trevliga alkoholfria drycker som bär- eller äppelmuster till de som inte vill dricka öl eller vin? Alkoholfritt bubbel, rött, vitt, rosé, öl och läskande drycker med vuxensmak finns också. Gästerna kommer att uppskatta omtanken och förmodligen ta efter till sin nästa tillställning. Ofta vill några av öl- och vindrickarna smaka lite alkoholfritt under kvällen.

Vatten är schysst

Att alltid ha en riktig törstsläckare en armlängd bort är bra. Den som vill imponera lite extra erbjuder både stilla och bubblande vatten, precis som på restaurang.

Vilken temperatur?

Olika drycker serveras bäst vid olika temperaturer. Det kräver lite planering att ställa in och ta ut dryckerna vid rätt tid, men gör mycket för upplevelsen. Ljummet vitt vin är trist om maten är fantastisk.

Här finns serveringstemperaturer för:

Kolla att vinet är bra

Servera ett defekt vin är trist. Här finns information som gör att du kan undvika det. Spar kvittot och kom in med flaskan (odrucken) så får du pengarna tillbaka. 

Plånboken mår bra av att servera drycken

Om gästerna serverar sig själva går det vanligtvis åt mer än om du serverar. Serverar du själv kan du också hälla upp lagom mängd i glasen så att dofterna frigörs på bästa sätt.

Hur mycket ska du hälla upp?

Glas finns i många olika storlekar; traditionellt brukar ett glas vin vara 12-15 cl. Dricker ni öl kan lite mindre, tulpanformade ölglas vara fint (eller normalstora vinglas) – då frigörs doft och smak också.

Bryt av med en lättare dryck

Lång middag på gång? Planera menyn och dryckerna så att gästerna inte blir för mätta eller dåsiga. Någon lättare eller mindre maträtt kan göra jobbet, liksom att servera något läskande alkoholfritt mellan två rätter eller välja en alkoholsvag dryck till en av rätterna.

Ta hand om slattarna

Det kan bli dryck över i öppnade flaskor. Det är en bra bas för vinsås eller en gryta någon dag senare. Med vingas eller annan förslutning som tar bort syret håller vinet normalt i kylen i minst en vecka.

Bjud på nya smakupplevelser

Speciella drycker eller spännande recept är två sätt att imponera på gästerna. Ytterligare ett är att finna lite oväntade kombinationer.