Öl utan alkohol bäst i test

Bästa öl på Stockholm Beer & Whisky festival blev en alkoholfri och att dricka alkoholfritt idag är inte längre skämmigt. Vi tar en närmare titt på vårt alkoholfria ölsortiment med hjälp av kategorichef Johan Lund.

Hur skulle du beskriva de alkoholfria ölen i dag?

– Det har skett enorma framsteg. Ny teknik och nya jästsorter gör att producenterna kan behålla smakerna och stilkaraktären även utan alkohol. Tidigare spädde man ut vanlig öl med vatten för att exempelvis få en lättöl – det behöver man inte göra i dag. Nu hittar du IPA, Stout och andra stilar, men utan alkohol.

 

Hur förklarar du utvecklingen?

– Hälsotrenden och att konsumenterna vill ha drycker med lägre alkohol, eller ingen alkohol alls, gör att industrin i sin tur driver på utvecklingen för att göra bättre produkter. Den yngre generationen nöjer sig inte med vatten eller gamla vanliga alkoholfria ölen. De vill ha den ”riktiga” varan och det ska vara festligt och kännas bra socialt – utan alkohol.

Alkoholfri öl bäst på festival

Ett tydligt bevis på att kvaliteten och smaken finns i dagens alkoholfria öl är Mikkellers weird weather, non alcoholic IPA. Den vann guld som bästa öl på Stockholm Beer and Whisky Festival 2018. Detta i konkurrens med den alkoholhaltiga ölen.

– Detta är fantastiskt stort. Och ett rejält framsteg och bevis på att det går att tillverka öl med hög kvalitet utan alkohol, säger Johan Lund.

Det finns alltid alkoholfria alternativ i våra butiker och målsättningen är unika produkter med hög kvalitet. Vi lanserar dessutom nya drycker varje kvartal (mars, juni, september och december) i vårt ordinarie sortiment, men också inför olika säsonger – exempelvis alkoholfritt julöl.

Vad är det som är mest spännande just nu?

– De nya så kallade craft-ölen i alkoholfri tappning visar vägen, exempelvis Big Drop Milk Stout och Sigtuna non alcoholic pale ale. I december kommer också Brooklyns Hoppy lager. Och i november Mariestads alkoholfria julöl, som visar upp maltig, rostad och smakrik karaktär.

Kommer vinnaren från Stockholm Beer Festival kunna köpas på Systembolaget?

– Vi har tagit in varuprover och vill givetvis att den finns på våra hyllor när den lanseras på svenska marknaden, avslutar Johan Lund.

Johan spår lättölets död

– Om fem år har bryggarna troligen lagt ned produktionen av lättöl. Konkurrensen från alkoholfri öl har blivit för hård – då den trots lägre alkoholhalt smakar mer. Lättölets enda fördel är att det är billigare att tillverka. Men i och med att efterfrågan på alkoholfri öl ökar blir volymerna större, vilket också sänker produktionskostnaderna.