Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Bordeaux, vingård med kyrka

Bordeaux 2015 jämfört med 2016

Vädret var bra i Bordeaux under 2015 och 2016 och båda årgångarna har jämförts med tidigare toppår. Så vad är det som gör en årgång legendarisk och en annan misslyckad?

Huruvida en årgång betraktas som dålig, lyckad eller fantastisk beror på vädret. Kyla, hetta, hagel eller, och även regn om det kommer vid fel tidpunkt, kan hjälpa eller stjälpa en årgång, speciellt i svala regioner. Det finns dessutom alltid variationer mellan olika distrikt och olika egendomar under samma årgång. Hagel, störtregn och frost kan förgöra en vingård, men skona grannen.

Bordeauxvin har länge varit själva definitionen av hur ett klassiskt rödvin skall vara. Med sitt läge på 45:e breddgraden ligger regionen precis mellan ekvatorn och Nordpolen. Klimatet influeras av Atlanten och brukar beskrivas som tempererat maritimt. Fuktigt, inte för hett men heller inte stor risk för frost.

Gränsen mellan en dålig årgång och en lyckad är tunn, även om det numera är lättare för vinmakarna att parera olyckor. En lyckad årgång ger fylliga viner med mogen frukt utan gröna toner. Samtidigt måste strukturen finnas där i form av hög fruktsyra och mogna tanniner som gör vinet lagringsdugligt.

2015 – Femmans magi håller i sig

Historiskt sett har årgångar som är jämt delbara med fem varit exceptionella och visst finns förhoppningar om att 2015 ska bli ännu en ”århundradets årgång” och kunna tävla med 1995, 2000, 2005 och 2010. Överlag är det en mycket lyckad årgång – speciellt på den högra stranden i Pomerol och S:t Emilion.

Årgång 2015 är moderna och lättillgängliga viner, lika generösa som den legendariska årgången 1985 – men med något sämre struktur och lägre syranivåer. Det innebär möjligen sämre lagringsmöjligheter men vinet kommer att vara mycket njutbart på lite kortare sikt.

Bäst i söder och till höger

Sommaren 2015 var het och torr med regnskurar. Mognadsgraden blev också ojämn. Norra Médoc drabbades av regn strax innan skörden, vilket fick druvorna att svälla och gav utspädd must. Situationen var betydligt bättre i den södra delen där kommunen Margaux för en gångs skull åtnjöt perfekta förhållanden.

Den högra stranden klarade sig också från sent regn. Vinerna från S:t Emilion och Pomerol är balanserade med lägre alkoholhalt. De är heller inte lika överextraherade som tidigare år. Detta trots att merlotdruvan presterade extra bra här 2015 med rekordhög mognadsgrad.

Vissa producenter beskriver 2015 som en av de bästa årgångarna någonsin, säger Per Malmring, biträdande kategorichef. 

Bra år för sauvignon blanc

I Graves och Pessac-Léognan hjälpte den täta jordmånen att rädda rankorna från för mycket vatten, genom att stor del av regnet rann undan. Sémillon, som har tunt skal, påverkades negativt. Andelen sauvignon blanc är därför högre i de torra vitvinsblandningarna. Vinerna har även mer balanserad alkoholhalt och lättare fatbehandling än tidigare. Även de söta vinerna i Sauternes och Barsac blev mycket bra 2015.

Vissa toppegendomar rapporterade en så hög sockerhalt i musten att själva jäsningen drog ut på tiden. 40–50 hl/ha var en större skörd än vad odlarna i Bordeaux vågade hoppas på när hettan var som värst i juli.

Vissa producenter beskriver 2015 som en av de bästa årgångarna någonsin.

 

2016 – både kvalitet och kvantitet

Då Bordeaux är en vinregion på marginalen kan producenterna sällan hoppas på en skörd som är stor och samtidigt av exceptionell kvalitet. Men 2016 hände det!

Annars var det ett extremt år i Frankrike. Vinskörden i landet minskade med 10 procent då många regioner drabbades av hagel och svår frost under våren. Bordeaux klarade sig relativt bra, trots regn under hela första halvåret. Nederbörd och hård vind under blomningssäsongen i majjuni är en mardröm, men mot alla odds klarade sig blommorna över förväntan. Totalt ökade skörden i Bordeaux med 7 procent.

Varm och torr sommar

Sommaren var varm och sällsynt torr, med bara en tiondel så mycket nederbörd som vanligt. Trots heta dagar var nätterna svala, vilket gav små druvor med tjockt skal, fullt med tanniner och antocyaniner för strävhet och färg. 

Ett kraftigt regn föll 13 september, precis i tid för att det skulle torka upp innan skörd. Det kom lite mer under 30 september – men få och koncentrerade regnfall är bättre än utspritt över lång tid.

Med regnet blev det svalare och mognadstiden förlängdes. Det gick hela 125 dagar mellan blomning och skörd mot normala 100. Merlot plockades sista veckan i september och skörden av cabernet sauvignon inleddes en vecka senare. Inga tecken på röta – därför behövde man inte stressa under skörden.

Skörden på 52 hl/ha blev den största sedan 2006, trots att odlingsarealen var större då. Årets vinnare sägs vara cabernet sauvignon men merlot var inte långt efter.

Riktigt bra rödviner

De röda vinerna beskrivs över lag ha djup färg och vara aromatiska med mogen, intensiv frukt och lång eftersmak. Fruktsyran är hög, tanninerna mogna och alkoholhalten är inte för hög. Med andra ord: balanserade viner som både är goda att drickas inom kort men även under lång tid framåt. Per Malmring påminner dock om att det är svårt att uttala sig säkert om lagringstider så här tidigt.

– Det är alltid klurigt med bordeauxviner. Så här i efterhand kan vi konstatera att både årgång 2001 och 2008 var underskattade.

Gröna druvor led i hettan

På den vita sidan blev 2016 ett bra år men inte mycket mer. Varken fruktsyran eller alkoholhalterna når upp till nivåerna 2015 och arombilden är mer tillbakadragen. Sauvignon blanc som skördades före regnen i september blev lite neutrala på grund av torkan och sémillondruvorna fick mer päron- än grapefruktstoner.

Bordeauxlanseringar på Systembolaget

Två toppårgångar alltså, så när kommer de till Systembolaget?

 – Årgång 2015 lanseras med jämna mellanrum under 2018. Vinerna från 2016 lanseras med start våren 2019, avslutar Per Malmring.