Bourgogne vinfält by

Bourgogne årgång 2015

2015 i Bourgogne anses av vinmakare och många vinjournalister vara den bästa årgången på många år. Det gäller främst pinot noir. Vår inköpare Sebastian Braun är positivt överraskad av de vita vinerna.

Bourgognevinerna från de bästa vingårdslägena är bland de mest eftertraktade i världen, samtidigt som produktionen är mycket liten.

Systembolaget på plats i vingårdarna

Tilldelningen till världens olika marknader är starkt begränsad. Därför besöker Systembolaget Bourgogne varje år för att visa sitt intresse – och på så sätt öka chanserna att vinerna når svenska kunder.

Sebastian Braun är Systembolagets inköpare för franska viner. Han har besökt Bourgogne för att prova årgång 2015. 21 producentbesök och 298 provade viner blev resultatet efter tre dagar.

– Jag besökte små producenter och större vinhus i Côte de Beaune och Côte de Nuits för att få en så bra bild som möjligt av årgången och kvaliteten på vinerna, säger Sebastian Braun.

Vinerna har stor lagringspotential

Röd bourgogne 2015

2015 är omtalad i internationell vinpress som den bästa årgången på många år för röda bourgogne. Kvalitetsmässigt jämförs den med 2010, 2005 och 1990.

– De röda vinerna är koncentrerade med ganska hög alkoholhalt för att vara bourgogne. Värmen under sommaren gjorde att druvorna blev små och att tanninhalten ökade. Syran är dock hög och vinerna är balanserade, utan gröna toner. Vinerna har stor lagringspotential, säger Sebastian Braun.

Volymmässigt varierade skörden mellan olika byar och vingårdar. En del producenter kunde skörda 40 hektoliter per hektar, medan andra bara fick ut 25 hektoliter, enligt Decanter Magazines februarinummer 2017. Men det viktigaste av allt – druvorna var friska.

Vita bourgogne mer ojämn

De vita vinerna har inte hyllats lika mycket som de röda, bland annat för att årgången var varmare än normalt. Men Sebastian Braun är inne på att 2015 kan vara en underskattad årgång och att man inte bör döma ut de vita vinerna.

– De är yppiga och jag noterade exotisk frukt flera gånger i mina provningsanteckningar. Samtidigt är syran hög och vinerna balanserade. De är inte klumpiga.

Priserna går upp

De mest eftersökta vinerna kommer att gå upp i pris jämfört med årgång 2014. Trots det köper Systembolaget in så mycket det går.

– Vi vet att nästa årgång, 2016, är extremt liten volymmässigt på grund av kraftiga hagelstormar som förstörde druvorna. Det blir ännu mindre volymer och priserna går antagligen upp ytterligare.

Lanseringar av bourgogne

I maj 2017 smyger vi igång med lanseringar av ett par vita bourgogner från 2015. Under hösten ökar antalet lanseringar av både rött och vitt.

Lanseringarna görs främst som små partier och webblanseringar, de mest exklusiva vinerna där vi har fått den minsta tilldelningen i antal flaskor.

Lite fakta om Bourgogne

Bourgogne ligger i östra Frankrike, vingårdarna är relativt små och ofta äger flera producenter olika delar av samma vingård. De vanligaste druvsorterna är gamay, pinot noir och chardonnay. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig cirka sex mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.

De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais i den södra delen. Chablis, som tillhör Bourgogne, ligger däremot 13 mil åt nordväst om staden Beaune, som är huvudnavet i området.