Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

bourgogne

Bourgogne årgång 2014

I november varje år är Systembolagets inköpare, Gad Pettersson, på plats i Bourgogne för att prova viner från den senaste årgången. Och det ser lovande ut för 2014.

Vinerna från de bästa lägena är bland de mest eftertraktade i världen, samtidigt som produktionen är mycket liten. För Systembolaget gäller det att vara på plats och visa sitt intresse.

– Vi är långt ifrån ensamma om att vilja köpa dessa viner, och de mest välrenommerade producenterna arbetar med strikta allokeringar. Att vara på plats och träffa producenterna gör att vi kan försäkra oss om tilldelning så att våra kunder i slutändan får möjlighet att köpa de mest exklusiva vinerna.

I samband med vinauktionen Hospice du Beaune i november öppnar producenterna i Bourgogne upp sina vinkällare för världens inköpare att prova fjolårets skörd direkt från faten. Gad Pettersson är inköpare för franska viner på Systembolaget och han är på plats varje år.

– 2014 är en väldigt fin årgång, lite varmare väder gav mogna druvor och balanserade viner. Det kan vara svårt att redan nu sia om de vita, men de borde ha potential att klara lagring. De röda är överlag bra och kan ses som klassiska.

Noggrant arbete i vingårdarna

För 2014 är det första gången på flera år då volymen är någorlunda normal – trots att byar som Volnay, Pommard, Meursault och Beaune drabbades av hagelstormar i juni. Kvaliteten på druvorna var dock bra. De flesta topproducenter i Bourgogne arbetar också otroligt noggrant – dåliga druvor sorteras bort i flera steg – först i vingården och sedan i vineriet. Inget lämnas åt slumpen.

Hög efterfrågan ger höga priser

Prisnivån på vinerna från de bästa vingårdarna i Bourgogne är alltid hög jämfört med många andra distrikt och vinländer. Det beror på den enkla ekvationen att efterfrågan är större än tillgången på vin, men även på att markpriserna i Bourgogne är extremt höga. Men enligt Gad har producenterna en stabil prisstrategi – man höjer ganska varsamt år från år. Det är inte samma berg- och dalbane-priser som i Bordeaux – där årgångens kvalitet och vinkritikernas betyg sätter nivån på ett annat sätt.

Hur ser prisbilden ut för årgång 2014?

– De mest eftertraktade bourgognevinerna går alltid upp i pris, så även för denna årgång. Producenterna höjer kanske aningen extra för att ta igen lite från de senaste åren, som gav väldigt små skördar och därmed inte lika mycket inkomster.

Lanseringar under 2016

Som tidigare är det oftast i sortimentet Små partier som du hittar lanseringarna av bourgogne. 2014 börjar nu komma ut på den internationella marknaden. Men även 2013 dyker upp då vissa producenter håller lite längre på sina viner.

Gamay på g

– Vi kommer också lansera viner från Beaujolais, där många producenter på senare år har ställt om sin produktion från lätta och saftiga viner, till mer strukturerade och terroirdrivna. Jordmånen har mer släktskap med norra Rhônedalen än Bourgogne, vilket gör att många beaujolaisviner har en pepprighet som ibland påminner om syrah. En spännande region på flera sätt. 

Fakta Bourgogne

Bourgogne ligger i östra Frankrike, vingårdarna är relativt små och ofta äger flera producenter olika delar av samma vingård. De vanligaste druvsorterna är gamay, pinot noir och chardonnay. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig cirka sex mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.

De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais i den södra delen. Chablis, som tillhör Bourgogne, ligger däremot 13 mil åt nordväst om staden Beaune, som är huvudnavet i området.

Staden Beaune blev ett centrum för vinodlingen redan på 300-talet och den katolska kyrkan spelande därefter en avgörande roll för utvecklingen. Det var munkar som kom fram till vilka vingårdslägen som gav bäst vin och vilka druvor som var mest lämpade för respektive läge. Deras arbete ligger till grund för den hierarki med grand cru, premier cru och så vidare som används i dag.

Lär dig mer om Bourgogne

I vår vinkartbok kan du lära dig mer om vinerna, vingårdarna och historien.