Vingård i Volnay Bourgogne

Bourgogne årgång 2016

Att förlora stora delar av skörden, det var verkligheten för många vinodlare i Bourgogne vinåret 2016. Men kvaliteten på vinerna är mycket bra. Vår inköpare Johan Larsson berättar mer.

Måndag den 22 november 2017. Flyget från Arlanda lyfter strax efter halv tio på förmiddagen och landar drygt två timmar senare i Genève. Där väntar hyrbil och ytterligare några timmars bilresa mot franska gränsen och vidare mot Bourgogne. En snabblunch vid en bensinmack hinns med innan det första producentbesöket i byn Chassagne-Montrachet. Väl nere i vinkällaren provar han tillsammans med vinmakaren årgång 2016 från faten. Det blir ytterligare 20 producentbesök under tre dagar och drygt 250 provade viner – mestadels chardonnay och pinot noir.

– Det är viktigt att prova på plats. Dels för att få en uppfattning av kvaliteten, och dels för att höra med producenterna om allt från allokeringar till vinmakning, men även att presentera mig och Systembolaget som inköpare, säger Johan Larsson.

De röda vinerna är eleganta och nyanserade, slanka och bäriga

Frosten slog till – igen

Vädrets makter är svårt att göra något åt. Bourgogne drabbas från och till av hagel och frost på vårarna, vilket påverkar vinrankorna och i slutändan kvaliteten och antal druvor som kan plockas. Men 2016 blev ett av de värsta åren på många år. Den 26 april regnade det häftigt och på natten den 27 april föll temperaturen, vilket gjorde att frosten slog till och många vinrankor fick isbeläggning. Frampå dagen steg solen och bokstavligen brände sönder druvknopparna. Till råga på allt blev det fuktigt i maj vilket bidrog till svampangrepp i vissa vingårdar. Värmen kom dock i slutet av juni och stannade kvar fram till skörden i september – kvaliteten blev alltså bra, men volymen liten.

Ekar tomt. Förlorade skördar 2016 gör att vinkällarna i Bourgogne inte är lika välfyllda med ekfat. Kvaliteten på vinerna är dock bra.

– De vita vinerna har en markerad syra, balanserat med bra frukt. Vinerna är eleganta, slanka och nyanserade. Du märker skillnaderna mellan varje vingårdsläge tydligare jämfört med det varmare 2015, menar Johan.

Mest uppskattade vingårdarna drabbades

Det ovanliga var att många högt belägna premier cru- och grand gru-gårdar drabbades av frosten. Oftast är det nämligen de lågt belägna vinfälten som är mest utsatta. Därför blir grand cru-vinerna 2016 än mer sällsynta. Det värsta exemplet är vingården Montrachet där 90 procent av druvknopparna försvann över en natt – att hitta ett montrachet (vitt vin) 2016 blir nästan omöjligt.

Grand cru-vingården Montrachet drabbades hårt av frost 2016, 90 procent av skörden försvann. I bakgrunden skymtar grand cru-gården Chevalier-Montrachet.

 – De allra flesta odlare blev drabbade, generellt från 20 till 80 procent gick förlorat beroende på var man har sina vingårdar. Côte de Nuits klarade sig överlag bättre än Côte de Beaune.

Lite vin, högre pris

De röda vinerna har också en frisk och hög syra som backas upp av fräscha fruktaromer och tanniner som ger struktur. De röda vinerna av premier- och grand cru kommer att hålla för lagring.

– De röda vinerna är eleganta och nyanserade, slanka och bäriga, snarare än fylligt fruktiga, som du ser mer av i vinerna från 2015.

På grund av förlorande skördar är volymerna för bourgogne 2016 extremt låga och priserna stiger ytterligare för de mest efterfrågade vinerna.
– Det blir betydligt mindre volymer men vi får tilldelning av samma viner som vi tidigare haft, försäkrar Johan.

Manuellt arbete. Det är tätt mellan vinrankorna i Bourgogne och hästen är vanlig syn när det plogas mellan raderna.

Vänta med att korka upp?

Pratar du med vinmakarna i Bourgogne anser många att vi konsumenter dricker deras viner alldeles för unga – röda som vita. Det finns till och med producenter som tröttnat på att deras grand cru-viner korkas upp för tidigt och låter helt enkelt vinerna lagras ett antal år innan de kommer ut på marknaden.

– Jag kan förstå producenternas frustration att kunderna inte väntar ut vinets fulla potential. Då väljer en del producenter helt enkelt att göra det åt kunden genom att släppa iväg vinerna flera år efter att de är buteljerade. Berömvärt på sitt sätt, men det kan också leda till högre priser när vinerna väl når marknaden. Äldre årgångar har oftast högre efterfrågan och vinhandlare kan därmed ta ut högre priser.


Torsdagen den 23 november 2017, klockan 15.15.
Dags för sista producentbesöket innan Johan sätter sig i bilen för avfärd mot Genève och sista kvällsflyget hem. Anteckningsboken är fylld med noteringar över alla de viner som provats, årgångens kvalitet och tankar som dykt upp i samtal med vinproducenterna. Han säger så här om utvecklingen i Bourgogne:

– Bättre urval av druvor, noggrant vingårdsarbete och ny teknik har gjort att kvaliteten på vinerna är bättre än någonsin. Det finns en bild av att Bourgogne är konservativt, men jag tror att influenser och även inflyttningen av vinmakare från andra länder gör att den bilden håller på att ändras.

Lanseringar av bourgogne 2016

Lanseringarna av årgången 2016 smyger igång under våren 2018 för att sedan successivt fyllas på under året. De mest eftertraktade vinerna och där vi fått minst tilldelning (allokering) bokar du via vår webblanseringstjänst. Merparten hittar du dock bland våra små partier och där tilldelningen av antal flaskor är större. Se nya produkter i sortimentet små partier

Se aktuell webblansering