vingård i chile

Chile blickar söderut

Vinindustrin i Chile blickar allt mer åt de svalare södra delarna av landet. Där odlas bland annat riesling, pinot noir och sauvignon blanc på ett hållbart sätt. Vår inköpare Magnus Lindblom berättar mer om det nya Chile.


För ett tjugotal år sedan var chilenska viner i mångt och mycket lika med fruktiga röda av cabernet sauvignon, som inte sällan hade tydlig karaktär av svarta vinbär. Därefter fick Chiles ”egen” druva carmenère ett uppsving och blev en snackis bland vinintresserade. Men bilden var att Chile enbart tillverkade enkla, billiga och opersonliga viner.

Det stämmer absolut inte längre, menar vininköparen Magnus Lindblom.

– Det finns en helt annan medvetenhet om odlingsplatsens påverkan nu än tidigare. Detta i kombination med att många vinmakare har studerat vinproduktion i Europa resulterar i viner med fokus på elegans och terroir. Chiles viner visar upp en stor mångfald i olika prislägen.

Tre trender

Magnus Lindblom har varit inköpare för chilenska viner i snart tio år och har besökt landet flera gånger. Han ser tre trender sticka ut.

– Den första är att svalklimat får allt större fokus bland vinproducenterna. Det pratas mycket om kustnära odlingar, där svala vindar från Stilla havet gör att druvorna får en längre växtsäsong med högre fruktsyra och elegantare viner som resultat.

Paìs är het bland den yngre generationens vinmakare.

Den andra trenden är att vinproducenter etablerar sig allt längre söderut.
– Där är det inte bara svalare utan också säkrare tillgång till vatten, vilket gör att producenterna inte behöver konstbevattna. Många av de nordligare vinområdena har länge lidit av vattenbrist.

Unga köper gammalt

Den tredje är att en yngre generation köper gamla vingårdar i södra delen av landet och sedan rustar upp och vårdar de gamla vinstockarna utifrån ett hållbart perspektiv. Det är en småskalig och hantverksmässig produktion med fokus på att höja kvaliteten på de traditionella vinstilarna. Därmed höjs även priserna.

Eftersom Chile ligger på södra halvklotet blir det kallare ju längre ner man kommer, tvärtom mot Europa alltså. Områden som visar framfötterna mer och mer är bland annat Bio Bio och Itata.

Paìsdruvan i nytt ljus

I Bio Bio och Itata hittar du nu svalodlade viner av riesling, sauvignon blanc och pinot noir. Men också de blå druvorna carignan, cinsault och paìs, som historiskt användes till de enklaste bulk- och bordsvinerna, får nya användningsområden.

–  Paìs är het bland den yngre generationens vinmakare. De gör vinerna på ett traditionellt sätt med naturlig jäst, minimala svaveldoser, öppna jäskar och lagring på amforor, stora träfat eller betong-ägg. Dessa viner visar mer av ursprung än någonsin tidigare.

Ett nyetablerat område är Paredones i de kustnära delarna av Colchagua. Där kyler vindar från Stilla havet ner odlingarna.

 –  I Paredones har flera vingårdar till och med frostskydd, som man kan dra över rankorna när det blir för kallt, berättar Magnus Lindblom.

Stora ekfat och amforor allt vanligare bland Chiles vinproducenter.

Lanseringar 2017 och 2018

Under hösten 2017 och våren 2018 lanserar Systembolaget fler viner som speglar det senaste från Chile. I oktober lanserade vi pinot noir och sauvignon blanc från området Leyda. Ytterligare en pinot noir, från Las Dichas (en del av Casablanca), som har lagrats på betongägg kommer i november.

–  I december 2017 hittar du en cinsault från Itata i ordinarie sortimentet. I segmentet ”Små partier” kommer vi att lansera amforajäst cinsault i december, också den från Itata, säger Magnus Lindblom.

Här är fler exempel:

  • En sauvignon blanc från Paredones i ordinarie sortiment i mars 2018.
  • En blend med bland annat grenache och carignan från Casablanca.
  • Chardonnay från Leyda.
  • Carignan från Itata.
  • Cabernet franc från Maule.
  • En blend av syrah och marsanne utan tillsatt svavel från Casablanca.

Cabernet sauvignon i topp

70 procent av Chiles vintillverkning går på export, av dessa är 70 procent cabernet sauvignon. Vinlandet Chile är uppdelat i fyra regioner (Coquimbo, Aconcagua, Valle Central, del Sur/södra regionen) som i sin tur är uppdelade i distrikt med namn efter de stora floddalarna, och dessa kan i sin tur vara indelade i zoner och mindre områden.

Chile är långsmalt, 420 mil långt och i genomsnitt 18 mil brett, och spänner över alla klimattyper och odlingsförhållanden, varmt och torrt i norr och kallt och fuktigt i söder.

Helhetstänk i vingården

Sustainability (fritt översatt: hållbarhet) är ett stort begrepp i dagens chilenska vinnäring. Det innebär inte att man nödvändigtvis är certifierad för ekologisk produktion. Däremot arbetar man aktivt med att begränsa el- och vattenförbrukning, främja biologisk mångfald, källsortera, använda återvunna förpackningsmaterial och förbättra vinarbetarnas situation.