Druvrent, ursprungligt och hållbart på VinItaly

Från Abruzzo till Toscana – vid världens största vinmässa i Italien finns såklart alla landets regioner representerade. I år stod ursprung, hållbarhet och det druvrena i fokus.

Systembolagets inköpare Staffan Adin var på plats i Verona för att ta del av branschens utveckling:

– Vill man få en heltäckande bild och knyta kontakter är det på VinItaly man behöver vara. Jag tittar på internationella trender och konsumenternas köpmönster och gör en analys av vad som är intressant för den svenska marknaden.

Chianti classico kommer

I väletablerade vinländer som Italien sker förändringar långsamt. En region som sakta men säkert ökat i intresse de senaste åren är Chianti Classico.

– Området har länge stått i skuggan av brunello och andra stora viner från Toscana, men har nu dammat av druvkostymen och får mer uppmärksamhet igen.

Lokalt och regionalt lyft

En långtgående och fortsatt stark trend är producenternas vilja att lyfta inhemska och regionala druvor för att visa på särarten. Den möts av konsumenternas önskan att dricka vin med tydligt ursprung.

– Varje region har sin särart: Marche bjuder på gröna druvan pecorino som ger friska, smakrika och torra viner. Sicilien visar bland annat upp resultatet av blå nero d’avola och Emilia Romagna förfinar sitt pärlande rödvin lambrusco. Det senare kan kunderna ta del av på Systembolaget både i maj och senare i sommar.

Andra väntande nyheter är vitt vin av druvan passerina från Abruzzo som kommer till Systembolagets fasta sortiment i december. Från Marche kan Systembolagets kunder snart också ta del av ett vin gjort på blå druvan montepulciano från Rosso Conero.

Etnatrenden fortfarande het

På Sicilien fortsätter vurmen för viner på lokala druvor odlade på vulkanen Etnas sluttningar: blå nerello mascalese, nerello capuccio och gröna carricante, grillo och catarratto.

– Den vulkaniska jorden är tunn och näringsfattig och det speglar sig tydligt både i de röda och vita vinerna: druvorna är färre än genomsnittet per ranka och får kämpa för att överleva. Det ger ökad koncentration och intensiv smak. Vi ser också ett ökande antal vingårdsbetecknade viner som betingar höga priser.

Allt fler större producenter från andra regioner etablerar sig i området.

– Pionjärerna har hängt med länge, och nu har även de stora aktörerna börjat köpa gårdar.Tillsammans med naturvinsproducenterna ger det en otrolig bredd samtidigt som vinerna kring Etna aldrig kommer producera volym utan fokusera på kvalitet. På Systembolaget kommer flera lanseringar från området hösten 2019 för att möta kundernas efterfrågan.  

Eken backar för druvan

Staffan Adin noterar att producenterna idag går mot att minska användningen av ekfat under lagringen. Ekträet ger doft och smak till vinet och kan bidra i varierande styrka till vinets karaktär.

– Det började för 15–20 år sedan med några få föregångare, men nu syns det på bredare front att druvans egenskaper tydligare får stå i förgrunden.

Hållbarhet naturligt på agendan

På VinItaly är en av mässhallarna numera reserverad för ekovin. 

– Det är bra, men samtidigt är det både glädjande och intressant att producenterna idag ser mer övergripande på hållbarhet än enstaka ekocertifieringar. Jag märker en allt större medvetenhet kring att miljö- och klimatfrågor måste genomsyra hela kedjan: från vinodling och transport till hur alla inblandade påverkas, säger Staffan Adin.

Burk möter både intresse och motstånd

En tydlig trend inom hållbarhet är vin på burk, men lagstiftningen i europeiska vinländer kan ibland sätta stopp för att förverkliga nya förpackningsidéer.

– Det finns en markant ökad nyfikenhet och positiv inställning hos producenterna, men många konsortier tillåter inte att man tappar vinet på annat än traditionell glasflaska. Det ses fortfarande som bättre och ädlare av tradition. Även om många konsumenter har börjat fråga efter prosecco på burk är det inte genomförbart i dagsläget.

Småskaligt kräver mindre sammanhang

Parallellt med VinItaly pågår ett antal mindre vinmässor i närheten – ett tecken på att det småskaliga och hantverksmässiga växer sig allt starkare.

– Intresset för naturvin fortsätter att öka och även här lyfts regionala och lokala druvor fram. Vid småskalig vinframställning finns större utrymme att experimentera, till exempel att lagra vinet i amforor.