Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

En spansk renässans

”Vi ser lite av en spansk renässans i Sverige. Intresset kommer både från äldre kunder som återvänder till en gammal kärlek och nya kunder som inte var med när Spanien var som störst.” Det säger inköpare Marcus Dahlin.

På 90-talet var Spanien det dominerande vinlandet i Sverige. Svenskarna var förtjusta i de välutvecklade fatlagrade vinerna främst från Rioja. Sedan dess har Italien tagit över platsen som svenskarnas vinland nummer ett men Spanien är på väg tillbaka med klassiska viner i ny kostym, nygamla områden och vita trenddruvor. Det konstaterar Marcus Dahlin efter att ha besökt mässan Fenavin i Ciudad Real utanför Madrid.

 Mässor är ett bra sätt att knyta kontakter och spana trender för att se vad Systembolaget ska lansera. Denna gång var jag där för att se vad vi vill lansera under 2020. På Fenavin fick jag möjlighet att träffa många mindre spanska producenter som inte har råd att åka på de riktigt stora internationella mässorna.

Så vad händer i vinlandet Spanien?
– En hel del. Producenter experimenterar med betongägg och amforor att lagra vinet i, några provar att lansera viner från enskilda vingårdslägen och allt fler går över till ekologisk odling. Många producenter försöker begränsa eller helt låta bli att använda svavel.

Fyra trender från Fenavin

Ett vitare Spanien

 Den stora trenden i Spanien just nu är vita viner. Det kommer fram många nya duktiga producenter som gör både enklare vita viner och mer komplexa lite dyrare viner. Vitvinslandet Spanien visar en stor bredd med en mångfald av ursprung och en del okända lokala druvor börjar hitta en större publik. Några av de senaste årens trendigaste gröna druvor, till exempel albariño och godello, kommer från Spanien, säger Marcus Dahlin.

I juni lanserade vi en garnacha blanca i fast sortiment och i september kommer en verdejo lagrad på sin jästfällning. I våra små partier i höst kommer till exempel orange-vin från Montsant, vingårdsbetecknad xarel-lo från Penedès och albillo från Ribera del Duero.  

Cava växer och förändras

Cava är ett mousserande vin som tillverkas enligt traditionell metod. Cava får tillverkas över hela Spanien men över 90 procent av cavaproduktionen är koncentrerad till Penedèsdistriktet i Katalonien.

– Den senaste stora nyheten från cava är att en grupp producenter har brutit med cavagemenskapen och startat en egen organisation, corpinat. Producenterna vill fokusera mer på terroir och lokala druvor, vilket är en trend i flera delar av Spanien.

I höst lanseras flera olika mousserande viner med beteckningen corpinat i vårt tillfälliga sortiment. I vårt fasta sortiment lanseras en cava reserva med lite högre dosage. 

Nygamla områden

Flera okända områden har fått ett uppsving de senaste åren. Områdena har ofta odlat vin i flera tusen år men på senare tid har pionjärer lyft regionerna så att de har fått internationellt renommé. Mallorca, Teneriffa, Galicien, Bierzo och Madridbergen är bara några exempel på områden som kommer starkt.

– Det är nya områden i betydelsen att de inte fanns på marknaden för 10–20 år sedan, men det är också områden där man odlat vin väldigt länge. Här ser vi ett tydligt terroirtänk, lokala druvor och odlingar på hög höjd.

Under sommaren och hösten 2019 lanseras flera viner från dessa områden. Viner från bland annat Teneriffa, Bierzo, Ribeira Sacra och Mallorca kommer i små partier. 

En gammal flamma väcks till liv

Allt är inte nytt och trendigt i Spanien. Även klassiska regioner ser ett uppsving och mer exklusiva viner från Rioja och Ribera del Duero börjar bli riktigt heta.

– Producenter i Rioja och Ribera del Duero jobbar med att öka kvaliteten. En del producenter har valt att dra ner på volymen för att göra detta. Man experimenterar också med att lansera enskilda vingårdslägen och ser över hur man använder fat. Fat får allt oftare stå i bakgrunden och i stället försöker man lyfta fram druvans och växtplatsens karaktär.

I vårt fasta sortiment kommer både en klassisk Rioja och en lättare modern Priorat lanseras. I vårt tillfälliga sortiment kommer flera släpp från Ribera del Duero, Rioja och Priorat.