Glas med rosévin i olika färg

Fem myter om rosévin

Trots att rosévinet har varit en trenddryck under de senaste åren lever vissa fördomar och myter kvar. Vi slår hål på dem alla.

1. Rött vin blandas med vitt?

Det här är en vanlig missuppfattning. Det vill säga att man tar ett rött vin och blandar in lite vitt och vips så har man ett rosévin. I de flesta vinländer och vindistrikt är detta förbjudet (ett undantag är Champagne) – utan ett rosévin tillverkas oftast som ett vitt vin men med blå druvor. Läs mer i myt 3.

2. Rosé funkar inte till mat?

Ett påstående från tiden då rosévinerna var mer söta än torra – gjorda för att bara ha som sällskapsvin. Dagens viner är oftast torra med en frisk och hög fruktsyra, smaken ligger också mellan vita och lätta, röda viner. Det gör att rosévin fungerar bra till lättare kött- och fiskrätter, sallader och småplock. Den friska syran gör också att vinet lättar upp om det finns någon fet sås till maten.

3. Ljus roséfärg är bättre än mörk?

Kvaliteten på vinet sitter inte i färgen. Färgen tillkommer av olika anledningar. Vissa blå druvsorter ger mörkare vin. Vinmakaren väljer även själv vilken färg vinet ska ha genom att låta druvskalen dra en längre tid med musten. Ett sätt att få en ljus färg är att enbart pressa druvorna och inte låta druvskalen ligga kvar i musten.

4. Rosévin har dålig kvalitet?

Det här också en gammal myt. I dag är det mer fokus än någonsin på kvalitet när det gäller rosévin. Från druvsorter, urval av druvor och tillverkning.
Fler viner har en allt ljusare färg och det kräver precisionsarbete i pressningen eller urlakningen av färg. Hantverksmässigt krävs det mycket kunnande för att få till önskad färg på vinet.

5. Roséviner är söta?

Tvärtom. I dag är de flesta roséviner torra och följer därmed något som konsumenterna helst undviker: socker och sötma.
Ett tydligt undantag finns dock som bekräftar regeln – white zinfandel. Det är ett rosévin som ska ha sötma, det tillhör själva stilen.

Mat till rosévin

För att underlätta för dig att välja rosévin delar vi in vinerna i två smaktyper: friskt & bärigt och fruktigt & smakrikt.

Här är några tips du kan tänka på om du vill välja mat till rosévinet.

• Om rosévinet ska serveras som en aperitif (före maten) är smaktypen friskt & bärigt ett bra val.
• Rosé från smaktypen friskt & bärigt passar till fiskgrytor, tapas eller matiga sallader.
• Till smakrikare rätter som grillad fisk eller ljust kött med fetare sås passar vinerna inom smaktypen fruktigt & smakrikt.
• Rosé med sötma går bäst som sällskapsvin men även till starkare mat – då sötman lindrar hettan i maten.