Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Kolsyra i kartong kommer närmare

Kolsyra i kartong, indikatorer och enklare återvinning för bag in box-delar: framtiden för klimatsmarta förpackningar ser ljus ut.

Genom att hantera patentansökningar ser Patent- och registreringsverket, PRV, framtidens teknik varje dag. Vi träffade två innovationsexperter på myndigheten för att få veta mer om vad som är på gång för morgondagens dryckesförpackningar.

Kolsyra i kartong?

Generellt spelar miljöaspekter en allt större stor roll i patentansökningar som rör förpackningar. Till exempel arbetar många innovatörer för fullt med att få fram hållbara kartonger som kan hantera kolsyra på ett bra sätt.

– Det tar tid men är på gång i form av prototyper. Utmaningen ligger i att hitta ett sätt att få fibrerna i kartongen att bli starkare för att klara det tryck som kolsyran bygger upp i kartongen, berättar Adrian Celsi, patentingenjör på PRV med spetskunskap inom materialteknik.

Bekant förpackning, nytt innehåll

Livsmedelsförpackningar som juice och mjölk syns alltmer redan i dag i så kallade ståpåsar, och det finns inga hinder att använda dem även för vin.

– Miljömässigt är påsen helt återvinningsbar, lätt och tar minimalt med plats vid transport eftersom den är formbar. Vill man vässa det visuella intrycket av vinet är det enkelt att hälla upp det i en karaff vid servering, säger Johan Winther, enhetschef på PRV.

Adrian Celsi och Johan Winther.

Flaskor i förnybar plast

I dag används allt fler plastflaskor till vin och andra drycker, och det behöver inte per automatik vara dåligt för miljön: plast är inte alltid från olja utan går att göra från andra råmaterial.

– Vi ser till exempel att man försöker ersätta oljebaserad plast med cellulosabaserad, och dessutom finns det plaster som är socker- och stärkelsebaserade. Det blir samma typ av plast som slutprodukt, men ingredienserna är annorlunda. Råvarorna är bättre ur klimatperspektiv och bidrar inte på samma sätt till växthuseffekten, säger Adrian Celsi.

Tänk utanför boxen

Bag in boxen har hängt med ett bra tag som praktisk och klimatsmart förpackning för vin och must.

– Som helhetsprodukt är den mogen i sin utformning, men vi får in flera nytänkande idéer om hur boxens olika delar kan återvinnas enklare i framtiden. Till exempel kan man göra både påse och handtag lättare att separera. Dessutom kan kartongen bestå av tunnare, återvunnen pappersmassa för att inte tära på naturresurserna.

Indikatorer på ingång

Att datumstämpla livsmedelsförpackningar görs sedan länge, men att komplettera dem med olika indikatorer är desto nyare på marknaden. Vi ser till exempel emballage som kan signalera när maten börjar bli dålig eller när en flaska har släppt in syre.

– Till exempel kan en mjölkkartong ändra färg beroende på hur färskt innehållet är. En indikator kan också hjälpa till att minska matsvinnet genom mer uppdaterad information än bara en datumstämpel. Man slipper slänga mat i onödan, säger Johan Winther.

På ölburkar finns redan idag en enkel mätare som visar om drycken har bra serveringstemperatur. På samma sätt kan man använda indikatorer för att kontrollera att en flaska vin har rätt serverings- eller lagringstemperatur.

Naturkorken skruvas till

Även om skruv- och plastkork till vinflaskor på många sätt är bra alternativ till naturkork har den senare egenskaper som gör den svårslagen för vinlagring. Naturkorken släpper in precis rätt begränsad mängd syre för att vinet ska utvecklas bra över tid på flaska.

– Det forskas mycket på varför naturkorkar får defekter som påverkar vinet och vad man kan göra åt det. Vi ser flera förslag på tekniska lösningar kring hur korken kan utvecklas genom desinfektion eller annan behandling utan att det ska påverka vinets smak. Vi ser också innovativa korkar gjorda av granulat och nya typer av skruvkorkar.

Bli klimatsmart - se filmen "Sex myter om förpackningar".