Provning VDP Wiesbaden

Grosses gewächs årgång 2016

Grosses gewächs riesling 2016 är eleganta och lätta i stilen, det menar vår inköpare Anders Barrén, som har provat 400 viner på två dagar i Wiesbaden, Tyskland.

I slutet av augusti varje år träffas internationella vinjournlister och vininköpare i Wiesbaden för att prova hundratals tyska viner av den senaste årgången. Provningen arrangeras av organisationen VDP, Verband Deutscher Prädikatsweingüter – en sammanslutning av närmare 200 av tyska vinproducenter.

Det som provas är grosses gewächs – det vill säga torra vita viner (utan sötma) och röda från de allra bästa vingårdslägena i Tyskland. I år var det dags att prova 2016.

– Rieslingvinerna är eleganta och överlag balanserade mellan fruktsyra och kropp. Det finns inga gröna toner av omogen frukt. Jämfört med 2015 är vinerna lättare i stilen, säger Anders Barrén.

De bästa vingårdarna

Grosses Gewächs är en benämning som infördes 2002 för att på så sätt rangordna de olika vingårdslägena inom distrikten. Benämningen kan dock skilja sig åt, i exempelvis Rheingau har benämningen Erstes Gewächs använts, men den fasas ut till fördel för Grosses Gewächs.

Vinerna får inte säljas förrän 1 september året efter skörd och därför träffas vinvärldens journalister någon vecka innan för att prova VDP-medlemmarnas viner.

Men varför är Systembolaget där?


– För mig som inköpare är det ett effektivt sätt att få en överblick av kvaliteten på årgången, och hur olika distrikt och producenter lyckats med sina viner.

Prisnivån för grosses gewächs-vinerna har på senare år legat på jämn nivå. Anders ser att 2016 kan gå upp en aning jämfört med 2015. Men det är för tidigt att uttala sig om vinerna är lagringståliga eller inte.

– Det är svårt att bedöma lagringspotentialen vid själva provningen. Vinerna är väldigt unga och knutna, men jag är övertygad om att många av dem mår bra av att lagras ett antal år.

Pinot noir och andra druvsorter

Tyskland har på senare år seglat upp som en kvalitetsproducent av pinot noir (spätburgunder i Tyskland). Druvan odlas i de flesta vinländer, men är svår att lyckas med då den är känslig för sjukdomar och kan mogna ojämnt.

– Producenterna blir bättre och bättre med sina pinotviner. Och fler lyckas hitta balansen mellan druvans aromer och fatlagringen.

Och fortsätter:

– Det är inte bara i klassiska pinotdistrikt man lyckas, som Ahr och Baden, utan Rheinhessen, Pfalz och Rheingau har kommit starkt på senare år.

Anders provade också röda viner av druvan lemberger, den tyska benämningen på blaufränkisch, och blev imponerad.

– Distriktet Württemberg presenterade fler viner som hade en örtig, körsbärig, elegant och frisk stil.

Silvaner nu en kvalitetsdruva

Druvan silvaner, som en gång var den mest odlade druvsorten i Tyskland, och känd som en komponent i Liebfraumilch, visar nu även sin potential, inte bara i Franken.

– Andra regioner där druvan tidigare har använts i enkla halvsöta viner, börjar tillverka kvalitetsviner av druvan. Ett exempel är Rheinhessen.

Små partier i hösten 2017

Från och med november kommer vi att lansera riesling grosses gewächs-vinerna årgång 2016. För pinot noir är det först och främst årgång 2015 som lanseras.

– Efterfrågan på de bästa vinerna är stor och tilldelningen för Sverige är givetvis begränsad. Det gör att vi lanserar dem bland våra små partier, avslutar Anders Barrén.

Fakta vintyskland

Vita viner
Produktionen består till två tredjedelar av vita viner, vanligtvis utan någon större fatkaraktär. Det produceras allt från torra till väldigt söta viner, alltid med en hög och frisk fruktsyra. Det nordliga läget med kalla vintrar har lett till att det är köldtåliga druvor som dominerar i Tyskland. Majoriteten är gröna druvor med riesling som den vanligaste druvan.

Röda viner
De röda vinerna är över lag i en lättare stil, men det förkommer allt mer fatlagring på små franska ekfat för ökad smakrikedom.

Rosé och mousserande vin
Roséviner görs i några av distrikten och det framställs också stora kvantiteter mousserande vin. Står det Deutscher Sekt på etiketten kommer druvorna garanterat från Tyskland, vilket inte alltid är fallet med vanlig Sekt.