Moselfloden vingårdar och by

Grosses gewächs 2017

Trots frost och hagel anses årgång 2017 i Tyskland vara ett bra år.

– Riesling från grosses gewächs-lägen har en fin koncentration med nästan tuggbar struktur och en balanserad syra, menar vår inköpare Marcus Dahlin.

Mellan den 26 och 28 augusti 2018 provade han cirka 450 tyska viner i Wiesbaden. Provningen arrangerades av organisationen VDP, Verband Deutscher Prädikatsweingüter – en sammanslutning av närmare 200 tyska vinproducenter.

Provningen är årligen återkommande med inbjudna vininköpare och vinjournalister från hela världen. Det som alltid provas är grosses gewächs – det vill säga torra, vita viner (utan sötma) och röda från de allra bästa vingårdslägena i Tyskland tillverkade av medlemmarna i VDP. I år var det dags att prova 2017 för vita viner och årgång 2016 för röda.

Hur skulle du beskriva riesling 2017?


– Kvalitetsmässigt är 2017 bra med fin struktur, hög koncentration och frisk syra. Det är inte en varm årgång och själva anser odlarna att 2017 är klassisk, trots att frosten slog till hårt på våren och under sommaren kom regn och hagel. Jag upplever vinerna som drickbara redan nu, men även att de är långlivade för den som vill lagra, säger Marcus Dahlin.

Generellt förlorade odlarna 20 procent av skörden. Vissa områden drabbades än hårdare av vädrets makter med uppemot 80 procent av druvorna förlorade.

– Hela landet drabbades mer eller mindre av frost. Detta gör också att antal flaskor, allokeringarna, till Sverige och till Systembolaget blir färre än tidigare år. Det blir överlag en minskning med 25 procent.

Och priserna?

– De går då givetvis upp, men inte enbart på grund av mindre skördar utan även att kronan har tappat i värde mot euron.

Vinjournalister och vininköpare från hela världen provar grosses gewächs. Provningen arrangeras av VDP, Verband Deutscher Prädikatsweingüter. Foto: Marcus Dahlin.

Spätburgunder, silvaner och lemberger

Pinot noir, eller spätburgunder som den heter i Tyskland, har varit på frammarsch i flera år och ingen höjer på ögonbrynen i dag när Tyskland levererar kvalitetsviner av druvan. På VDP-provningen var det främst årgången 2016 som provades men även en del 2015 och 2014.

– En tydlig trend är att vinmakarna är försiktigare med fatlagringen för spätburgunder, vilket gör att druvkaraktären kommer fram tydligare och att vinerna blir elegantare. Annars överraskade lemberger från Württemberg mest på mig. Där har det skett en enorm utveckling mot fler kvalitetsviner, säger Marcus Dahlin.

Cirka 450 grosses gewächsviner provade vår inköpare Marcus Dahlin under tre dagar. Minnesanteckningarna hamnde i datorn. Foto: Marcus Dahlin.

Lanseringar 2018 och 2019

Många grosses gewächs riesling 2017 lanserar vi under våren och hösten 2019. Flera röda grosses gewächs 2016 lanseras också under 2019. Men det finns mer att välja bland våra nyheter. I ordinarie sortimentet finns två nya riesling från Pfalz och Nahe – båda årgång 2017.

– Tyskland har en stor bredd på druvor och vinstilar och vi lanserar en mängd olika typer av viner under hösten. För att nämna några: vingårdsbetecknade vita, söta från Mosel och spätburgunder från Rheinhessen och Franken i sortimentet små partier. Utöver det lanserar vi ett mousserande på chardonnay och pinot noir gjort på traditionellt sätt samt en skalmacererad pinot gris, avslutar Marcus Dahlin.

Grosses gewächs

VDP, Verband Deutscher Prädikatsweingüter är en sammanslutning av närmare 200 av tyska vinproducenter. De har infört vissa nya begrepp, men dessa är inte officiella vinlagar.
Grosses gewächs är en benämning som infördes 2002 med syftet att rangordna de olika vingårdslägena inom distrikten. Namnet kan dock variera mellan de olika distrikten. I exempelvis Rheingau har benämningen erstes gewächs använts, men den fasas ut till fördel för grosses gewächs.