rosévin flaskor upp och ner

Blek rosé lyser starkast

Rosévinerna blir allt ljusare i färgen, pinot noir är en innedruva och svensken köper inte gärna över 100 kronor. Vi pratar rosa trender med kategorichefen för rosésortimentet Johan Lund.

Frankrike är i topp med dubbelt så stor försäljning av roséviner som tvåan och trean USA och Chile. Och det är Frankrike och kanske särskilt Provence som står som förebild när det gäller färgen på rosévinerna i dag.

– Trenden är tydlig. De flesta roséviner som produceras har en blek- eller ljusrosa färg. Färgen som var synonym med vinerna från Provence kommer igen i vinerna från Nya världen men också i de spanska, tyska eller italienska rosévinerna.

Inte så sött längre

Rosévinerna förr i tiden var ofta mer söta i smaken än vad de är i dag. Det var även ovanligt att dricka rosé till maten – vinet var mer tänkt som sällskapsvin.

– Vi går från ”pratviner” till ”matviner”, där hög fruktsyra, elegant, torr och bärig smak tar mer plats än stor fruktighet och sötma. Dagens roséviner passar bättre till mat då de är mindre söta, vilket konsumenterna generellt vill ha i dag.

Men det finns undantag?

– Ja, det tydligaste exemplet är white zinfandel. En tidigare amerikansk företeelse som under de senaste åren har slagit igenom stort bland vinkonsumenter runt om i världen. Det är ett ljust rosévin med sötma i smaken, mycket fruktaromer och inte så hög fruktsyra.

Rosé i glaset från april till augusti

Rosévin är ingen året-om-dryck. När solen värmer på i april börjar svensken köpa mer rosé och håller på till och med augusti.

– Vår- och sommarvädret spelar också in. Är det fint väder och varmt köper vi mer rosévin. Prismässigt sker den största försäljningen i upp till 79-kronorsklassen och viner över 100 kronor har en liten försäljning jämfört med rött och vitt vin.

Lanseringar maj och juni 2018

I juni lanseras sju roséviner i ordinarie sortiment från följande länder: Australien, Frankrike, Italien, Spanien, Sydafrika, Tyskland och Österrike. Druvsorterna är bland annat zweigelt (Österrike), pinot noir (Tyskland) och nero d’avola (Italien).

– Rosévinet har en annan status än för 20 år sedan. Nu satsar producenterna på kvalitet och vi vill visa upp bredden och det unika som finns, både när det gäller länder och druvsorter.

I juni kommer du också att hitta två roséviner från Sverige, i sortimentet lokalt och småskaligt. Är du ett riktigt rosévins-freak kan du i maj hitta över 20 olika viner i vårt mer exklusiva sortiment små partier. Då lanseras fler viner av pinot noir – en allt mer populär druva.

– Pinot noir ger den typiska ljusrosa färgen och den lätt bäriga smaken med frisk syra, vilket efterfrågas nu. Det är också en känd druva hos vinkonsumenterna. Det tror jag är en förklaring till varför vi ser mer av druvan i rosévinerna, säger Johan Lund.

Ta hjälp av smaktyperna

För att underlätta för dig att välja rosévin grupperar vi alltid de viner som vi provar i två smaktyper – friskt & bärigt respektive fruktigt & smakrikt.

Typiskt friskt & bärigt:
• hög fruktsyra
• aromer som smultron, hallon, örter
• ytterst sällan någon sötma

Typiskt fruktigt & smakrikt:
• fylligare smak
• aromer som jordgubbar, persika och granatäpple
• ibland märkbar sötma