rosévin flaskor upp och ner

Blek rosé lyser starkast

Rosévinerna blir allt ljusare i färgen, Spanien och Italien är på frammarsch och svensken köper helst inte rosé över 100 kronor. Vi pratar rosa trender med kategorichef Johan Lund.

Frankrike är i topp med dubbelt så stor försäljning av roséviner som tvåan och trean USA och Chile. En tydlig trend är annars att rosévin från Spanien och Italien blir allt populärare i Sverige.

Ljusast är fortfarande populärast

Det är fortfarande Frankrike, och kanske särskilt Provence, som står som förebild när det gäller färgen på rosévinerna i dag.

– Trenden är tydlig. De flesta roséviner som produceras har en blek- eller ljusrosa färg. Färgen som var synonym med vinerna från Provence kommer igen i vinerna från Nya världen men också i de spanska, tyska eller italienska rosévinerna, säger Johan Lund.

Inte så sött längre

Rosévinerna förr i tiden var ofta mer söta i smaken än vad de är i dag. Det var även ovanligt att dricka rosé till maten – vinet var mer tänkt som sällskapsvin.

– Vi går från ”pratviner” till ”matviner”, där hög fruktsyra, elegant, torr och bärig smak tar mer plats än stor fruktighet och sötma. Dagens roséviner passar bättre till mat då de är mindre söta, vilket konsumenterna generellt vill ha i dag.

Men det finns undantag?

– Ja, det tydligaste exemplet är white zinfandel. En tidigare amerikansk företeelse som under de senaste åren har slagit igenom stort bland vinkonsumenter runt om i världen. Det är ett ljust rosévin med sötma i smaken, mycket fruktaromer och inte så hög fruktsyra.

Rosé i glaset från april till augusti

Rosévin är ingen året-om-dryck. När solen värmer på i april börjar svensken köpa mer rosé och håller på till och med augusti.

– Vår- och sommarvädret spelar också in. Är det fint väder och varmt köper vi mer rosévin på bekostnad av rött vin. Prismässigt sker den största försäljningen i upp till 79-kronorsklassen och viner över 100 kronor har en liten försäljning jämfört med rött och vitt vin. Den varma sommaren 2018 såg en ovanligt stor försäljningsökning på rosévin över 100 kronor, liksom för de lite dyrare boxarna, säger Johan Lund.

Rosélanseringar sommaren 2019

I juni lanseras sju roséviner i ordinarie sortiment. Från Chile kommer en pinot noir på box, Italien ställer upp med sangiovese från Toscana på både hel- och halvflaska och från Portugal kommer en blandning på lokala druvor. Från USA kommer ett rosévin på grenache medan Frankrike representeras av klassisk Bordeaux Clairet, samt en pinot noir från Sancerre. 

– Pinot noir ger den typiska ljusrosa färgen och den lätt bäriga smaken med frisk syra, vilket efterfrågas nu. Det är också en känd druva hos vinkonsumenterna. Det tror jag är en förklaring till varför vi ser mer av druvan i rosévinerna.

Många av årets roséviner innehåller grenache?

– Stämmer, grenache är en klasisk rosédruva, speciellt i norra Spanien. Den ger mycket färg utan att bidra med så mycket strävhet och det är en eftertraktad egenskap i rosésammanhang, säger Johan Lund.

Rosé från hela vinvärlden

I juni kommer sex svenska roséviner som alla domineras av en druva vid namn rondo. Den rosévinsfrälste kan även hitta bortåt 20 olika viner i vårt mer exklusiva sortiment Små partier som lanseras i juni och juli. Där dominerar norra Italien som ursprung, följt av USA. Större delen av vinvärlden dyker också upp i form av rosé från Uruguay, Argentina, tyska Franken, Spanien, Paarl i Sydafrika och Frankrike.

– Rosévinet har en annan status än för 20 år sedan. Nu satsar producenterna på kvalitet och vi vill visa upp bredden och det unika som finns, både när det gäller länder och druvsorter.

Ta hjälp av smaktyperna

För att underlätta för dig att välja rosévin grupperar vi alltid de viner som vi provar i två smaktyper – friskt & bärigt respektive fruktigt & smakrikt.

Typiskt friskt & bärigt:
• hög fruktsyra
• aromer som smultron, hallon, örter
• ytterst sällan någon sötma

Typiskt fruktigt & smakrikt:
• fylligare smak
• aromer som jordgubbar, persika och granatäpple
• ibland märkbar sötma