Svensk vinter med gård och fält. Lokalt & småskaligt.

"Nu ska det vara hyperlokalt!"

Brittisk bitter i Närke, pilsner i tysk stil från Hälsingland och mousserande från Lomma. Intresset för lokalproducerat fortsätter att öka – och helst ska det vara hyperlokalt.

Att köpa lokalt är en del av en global rörelse som krokar arm med hållbarhetstrenden.

– Kunderna vill stötta sina lokala producenter och är stolta över dem. I dag är utbudet stort och dryckerna i toppklass, säger Christoffer Eriksson, inköpare för Lokalt & Småskaligt.

En tydlig tendens är att upplevelsen av vad som räknas som ”lokalt” blir allt snävare. Ju längre bort du är från platsen där drycken tillverkades, desto lägre blir efterfrågan.

– Nu är det hyperlokalt som gäller! Kunden vill veta vad som är unikt för orten, byn eller butiken. Om ”svenskt” tidigare var extra intressant flyttade fokus i nästa steg till dryck från västra Götaland. I dag letar man specifikt efter vad som finns i Grebbestad.

Öl: bryggeriboomen jäser vidare  

För 10 år sedan fanns 30 aktiva bryggerier i Sverige – idag finns över 300. Det gör Sverige till ett av världens mest bryggeritäta länder per person, och antalet fortsätter öka. I Systembolagets utbud finns omkring 1 700 öl från 287 bryggerier.

–  En stark trend som håller i sig över hela landet är humlig, lokalproducerad IPA. Samtidigt kan det på vissa orter finnas många andra lokala favoriter: från brittisk bitter i Närke till pilsner i tysk stil från Hälsingland, säger Christoffer Eriksson.

Syrlig öl och trendande burk

Försäljningen inom Lokalt & Småskaligt ger ofta en fingervisning om mer övergripande trender, som att syrlig öl är på frammarsch. Av all suröl som säljs kommer 16 procent från det lokala utbudet.

– En annan spännande utveckling är att burken blir alltmer populär för öl. Den har fått högre status både som klimatsmartare förpackningsalternativ och för att den bevarar smaken bättre. 

Ökad efterfrågan på svenskt vin

Efterfrågan ökar även på svenskt vin, och vingårdarna blir fler och större. För fem år sedan fanns 15 svenska vingårdar representerade i Systembolagets utbud, i dag är de 26.

– Det svenska vinet håller hög kvalitet, men än så länge är volymerna relativt små. Producenterna är bra på att behålla typiskt svenska särdrag i vinerna. 

Druvan som dominerar är gröna solaris som ger ett vitt vin med hög syra.

– Dagens vinkund är nyfiken och vill hitta nya ursprung och druvor att utforska. I kombination med intresset för lokalproducerat ligger svenskt vin bra i tiden.

Sprit – stark tillväxttrend

Svensk destilleringskonst har en lång historia, och allt fler aktörer bidrar till att föra traditionen vidare.

 – Nya whiskydestillerier etablerar sig och nya ginproducenter kommer ut på marknaden. För fem år sedan fanns 42 destillerier, i dag är vi uppe i 62 stycken. Produkterna blir allt fler och allt bättre, säger Christoffer Eriksson.

Nya drycker varje månad

I Systembolagets lokala sortiment finns i dag närmare 2 000 drycker, och nya drycker lanseras varje månad. Här nedanför hittar du ett urval av drycker tillverkade i Sverige inom Lokalt & Småskaligt:

Öl
Vitt vin
Gin

Vill du veta mer om hur vi definierar Lokalt & Småskaligt? Läs mer om märkningen