Trend mot dyrare sprit

Svenskarna köper dyrare sprit, likörer är tillbaka och gin är hetare än på länge. Inköparen David Benge berättar om hur klimatet påverkar whiskytillgången och varför den svenska marknaden är unik.

Likör har haft en vikande popularitetskurva i hela världen sedan 1940-talet, men då och då dyker enskilda märken upp och gör succé och med jämna mellanrum ökar intresset från kunderna. 

 Det som är populärt nu är en ny sorts likör som är relativt alkoholsvag och finns i olika smaker och färger. De dricks som shots och inte som tidigare som avec eller för att blanda i drinkar, säger David Benge. 

 

Gintresset ökar i Sverige

Intresset för gin är fortfarande stort, även om antalet nya producenter inte ökar lika snabbt som för att par år sedan. Många i branschen menar att ”peak-gin” nåddes 2016.

 Vi ser en fortsatt premiumisering, alltså att snittpriserna ökar. Trots att majoriteten av all gin blandas ut med tonic så köper kunderna allt dyrare gin idag.

Populärast är de ”traditionella” gin-märkenas prestigeversioner men även mindre nykomlingar väcker fortsatt stort intresse. Bland planerade lanseringar märks sloe gin från en större producent och torr gin från Sverige och Norge.

Varför är gin så populärt?

 Gin har fördelar framför annan vit sprit. Det finns en tydlig historia, det går att framställa småskaligt och hantverksmässigt och möjligheten att experimentera med gamla recept är stor, säger David Benge.

Gin går dessutom att destillera, lagra och buteljera var som helst i världen, vilket gör att mångfalden blir stor. Dessa faktorer är ungefär samma som ligger bakom hantverkölets stora succé. Whisky, cognac och calvados är mer bundna av sitt ursprung och måste dessutom lagras hos producenten. Det kostar pengar och tar tid så olagrad sprit är flexiblare.

Mörk rom i spansk stil populär

Efterfrågan på mörk rom ökar och intresset är jämt fördelat över hela Sverige.

 Störst tillväxt har de lite sötare varianterna i spansk stil haft. Dessa har ibland upp till 30 gram socker per liter, vilket är ovanligt när det gäller fatlagrad sprit. Vi kommer inom kort att lansera mörk rom från olika öar i Karibien och från sydamerikanska fastlandet. Dessutom något som vi letat efter länge, nämligen en ekologisk, mörk rom på halvflaska.

Ett dilemma som Systembolaget står inför är att efterfrågan på långlagrad rom och bourbon har ökat, samtidigt som producenterna inte har det på lager.

 Efterfrågan på gammal rom var näst intill obefintlig förut, alltså fanns inget incitament att spara undan fat utan allt användes för blandningar. Detsamma gäller för riktigt gammal bourbon.

Sverige kan whisky  och gillar rök

Den svenska whiskymarknaden är unik på många sätt. Över hela landet engagerar folk sig i whiskyklubbar och intresset är mycket stort, precis som kunskapsnivån. Sverige är därför intressant som testmarknad och många unika produkter hittar hit.

 När det gäller maltwhisky är Sverige det land som köper mest i förhållande till befolkningsstorleken och de rökiga sorterna är extra populära. Faktum är att hela 30 procent av maltwhiskyn som säljs i Sverige är rökig, säger David Benge.

Svenskproducerad whisky har börjat etablera sig på hemmamarknaden och ses inte längre bara som kuriosa. Det finns numera flera svenska maltwhiskysorter i Systembolagets sortiment, dessutom i olika prisklasser. 

 Under 2018 lanserar vi från destillerier över hela landet.

Faktum är att hela 30 procent av maltwhiskyn som säljs i Sverige är rökig. 

Nygamla destillerier öppnar i Skottland

Bristen på äldre whisky består då efterfrågan är mycket större än tillgången. I Sverige är vi ändå "bortskämda" med att få stor tilldelning av eftertraktade sorter. I internationellt perspektiv är priserna på exklusiv whisky relativt låga i Sverige, bland annat på grund av ett svagt pund. Även om Sverige är en prioriterad marknad så kommer snittåldern att sjunka något och det är numera glesare mellan 18-åringarna.

 Vi lanserar ett antal sorter som lagrats i 12 år men även 15- och 21-årig maltwhisky dyker upp inom kort, säger David Benge.

Skottland planerar inför framtiden och många maltdestillerier har redan utökat sin kapacitet.

 Legendariska destillerier som legat i malpåse  som Port Ellen, Brora och Rosebank  kommer att återuppta produktionen igen. Däremot dröjer det säkert till 2030 innan de första dropparna single malt kommer ut på marknaden. 

Vad händer med japansk whisky?

  Tillgången på gammal whisky från Japan är även den mycket begränsad. Vi vet att efterfrågan i Sverige är stor och kommer att fortsätta lansera så mycket som det går i småpartierna. Vissa av de kändaste märkena är svåra att få tag på idag men några dyker upp i småpartisläpp och på webblanseringarna.

Klimatet påverkar tillgången på whisky

Det är inte bara den höga efterfrågan runt om i världen som skapar whiskybrist, även själva produktionen har sina begränsningar. Tillgången på lagringsfat och lämpliga utrymmen att lagra i är en flaskhals. Dessutom spelar väder och klimat in. Torka påverkar kvalitén på malten och destillerier måste alltid ha god tillgång till vatten. Grundvattennivån är alltså en viktig faktor och skulle vattenreservoaren på exempelvis Islay minska skulle det kunna bli problem. David Benge, en flitig besökare på denna ö, har lugnande besked på den punkten.

 Som tur är har det regnat väldigt mycket på Islay de senaste åren.

Exempel på lanseringar i fast sortiment 2017 och 2018

 • Ekologisk mörk rom på halvflaska
 • Ekologisk brandy från Spanien
 • Malthisky från Nederländerna
 • Kentucky Straight Bourbon
 • Skotsk maltwhisky 21 år
 • Marc från Frankrike
 • Old Tom Gin
 • Sloe Gin

Exempel på lanseringar i tillfälligt sortiment 2017 och 2018

 • Amerikansk rye whiskey
 • Amerikansk blended whiskey
 • Maltwhisky från Skottland, Japan, Sverige och Indien
 • Multipack armagnac med olika ålder
 • Mörk rom med åldersangivelse från Fiji och Guyana

Kortare lagringstider i varma klimat

Sprit som fatlagras i Karibiens varma klimat mognar mycket snabbare än i svala Skottland. Vätskan utvidgar sig i hettan och trycks in i fatens porer, vilket gör att den snabbare tar smak av eken. Man brukar säga att ett års lagring i tropikerna motsvarar tre år i Skottland.