Systembolaget på besök bland bourbonproducenter i Kentucky, USA.

”Bourbon populärt i storstäderna”

Bourbon är populärt i USA och intresset har ökat även i Sverige. Det är främst i storstäderna som trenden dras åt amerikansk whisky som drinkingrediens.

Det finns tio producenter i Kentucky, två i Tennesse och en i Indiana som står för nästan 99 procent av all amerikansk whisky som produceras.

År 2016 fanns det sammanlagt 52 licensierade producenter i Kentucky. Systembolaget har nyligen varit i Kentucky och besökt ett antal olika whiskyproducenter för att ta del av senaste nytt vad gäller produktion, försäljning och trender.

– Systembolaget behöver kartlägga dagens förutsättningar för bourbon regionalt och globalt. Våra kunder har ett stort intresse för amerikansk whisky och vi vill ge dem de senaste internationella trenderna och nyheterna, säger David Benge, inköpare av sprit.

Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget, David Benge, inköpare av sprit och Märta Kuylenstierna, kategorichef för sprit.

Ökad export av amerikansk whiskey

Förbudstiden i USA mellan 1920 och 1933 gjorde att bourbon inte blev lika etablerad som skotsk whisky och så är det även i dag. Men produktionen i Kentucky har ändå ökat sen 1999 med mer än 315 procent och bourbon står för två procent av USA:s BNP.

Amerikansk whisky har ökat i försäljning i USA men även i andra länder. Hela 60 procent av ökningen står whisky från Bourbon och Tennesse för. Exporten går främst till Kanada, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Värdet av den amerikanska spritexporten ökade med 10,6 procent första halvåret 2017. Whiskykategorin utgör 60 procent av den tillväxten. Vad betyder det då? I svenska kronor är det en ökning med 238 miljoner – till över 4 miljarder.

David Benge berättar att de amerikanska ekfaten är en ännu större industri exportmässigt. Faten får nämligen bara användas en gång – sen säljs de vidare. De återanvänds för lagring av exempelvis tequila, rom och skotsk whisky.

De amerikanska ekfaten är en stor exportvara.

Hur går försäljningen i Sverige?

På Systembolaget ser man ett ökat intresse för amerikansk whisky. Särskilt stor är försäljningsandelen i Stockholms län, Uppsala län och Skåne.

– Varför intresset är stort i just dessa län kan bero på att det finns ett större intresse generellt i större städer för den amerikanska kulturen – i form av amerikanska hamburgerrestauranger och barer. Vad gäller sprit ser vi att kunden tar med sig hem sitt beteende från bar och restaurang, säger Märta Kuylenstierna, kategorichef för sprit.

I Sverige används amerikansk whisky ofta i drinkar medan skotsk whisky dricks som den är. Det är i stort sett samma kund som handlar båda stilarna men den skotska är fortfarande störst i volym.

– Anledningen till det är att vi har en lång tradition av att dricka skotsk whisky. Sverige är en mycket mogen whiskymarknad. Sverige är faktiskt det land i världen som köper mest maltwhisky per capita, säger Märta Kuylenstierna.

Två stilar av bourbon

Bourbon måste bestå av minst 51 procent majs. Resten kan vara korn, råg eller vete. De flesta producenter använder därtill runt tio procent mältat korn. När blandningen är klar mals den och kokas till mäsk.

Det finns två stilar av bourbon där ett annat sädesslag dominerar, förutom majsen. Dominerar råg blir mäsken kryddigare och pepprigare, väljer man vete blir den sötare.

– I dagsläget finns den rågdominerade bourbonstilen representerad i det ordinarie sortimentet. Vetedominerat finns mer i det exklusiva sortimentet, säger David Benge.

Kokning av mäsken kan pågå i 68–120 timmar.

Lokala producenter skapar trender

Hantverksdestillerier inom lagrad sprit har det generellt tuffare med att prestera kvalitativa produkter – eftersom det krävs mycket experimenterande innan man når bra resultat. Samma gäller för Bourbon.

– De nyetablerade, lokala och småskaliga producenterna skapar förstås trender och det gör våra kunder nyfikna. Eftersom mycket av den premiumbourbon som tillverkas säljs på den amerikanska marknaden, så försöker vi få tag i så mycket vi kan till den svenska marknaden, berättar David Benge.

I höst har Systembolaget två lanseringar i det ordinarie sortimentet och flera små lanseringar i småpartisortimentet.

 

Inte bara i Kentucky

Den amerikanska whiskeyn Bourbon fick sitt namn av det county (län) i Kentucky där den först tillverkades. Numera kan bourbon tillverkas var som helst i USA.

Läs mer om amerikansk whisky.

 

Krav för att få kalla drycken Straight Bourbon

  • Bourbon måste bestå av minst 51 procent av majs. Resten kan vara korn, råg eller vete.
  • Efter destilleringen måste alkoholhalten vara maximalt 80 procent.
  • Lagring på ekfat ska vara i två år.
  • Den färdiga produkten får maximalt ha en alkoholhalt på 62,5 procent.

De vanligaste typerna är

  • Straight Bourbon: majs är det dominerande spannmålet på minst 51 procent. Resten brukar vara korn, råg och eller vete. Drycken har ofta tydlig vanillinton och inslag av torkad frukt.

  • Straight Rye: enda skillnaden är att det dominerande spannmålet är råg. Rye blir ofta mer robust än bourbon men med vanillintoner från fatlagringen.

  • Straight Tennessee: som Straight Bourbon men den nydestillerade spriten filtreras genom träkol av lönn för att få bort oljor och svavelföroreningar innan den läggs på fat (kallas Lincoln County Process). Ofta något mjukare i stilen än bourbon.