Stort intresse för små ursprung

Skalmacererade viner i mängd, friskt vitt från Kroatien och stort intresse för små ursprungsländer som Georgien, Armenien, Serbien och Moldavien. Det är några av intrycken från vinmässan Prowein i Düsseldorf.

Inköpare Magnus Lindblom var en av flera Systembolags-medarbetare på plats.

– Jag provade många spännande viner från Kroatien och Slovenien. Dels gör de rena friska vita viner i internationell stil, till exempel fin riesling och god sauvignon blanc, dels kraftiga smakrika röda viner på druvorna plavac mali och babic.

Från att tidigare ha fört en ganska undanskymd tillvaro på mässor hade små ursprungsländer som till exempel Serbien och Georgien nu stora och välbesökta montrar. 

– Georgien skyltar med att de varken är gamla eller nya vinvärlden utan den antika vinvärlden med 8 000 års erfarenhet. Georgien är originalet för orange viner.

Stort intresse för inhemska druvsorter

Såväl Georgien som grannländerna har blivit bättre på att ta tillvara egenskaper som är unika för ursprunget. 

– Tidigare försökte många satsa på internationella stilar, ryckte upp sina gamla vinrankor och planterade sådant som man odlar i Frankrike. Nu går trenden mer mot det autentiska och allt fler intresserar sig för inhemska druvsorter med för oss nya namn som rkatsiteli eller saperavi. Vinproduktionen sker ofta utan modern teknik. Vi pratar skalmacererat, qvevri – alltså nedgrävda lerkärl – eller stora liggare i ek, säger Magnus Lindblom.

Orange vin allt mer populärt

Skalmacererade orange viner, enkelt uttryckt vin på gröna druvor som under lång tid har fått jäsa tillsammans med skal och kärnor på samma sätt som man gör med rött vin, ökar generellt i popularitet bland kunderna och dyker nu upp från flera olika håll. Bland Systembolagets lanseringar syns dessa viner ofta i det exklusiva sortimentet små partier:

  • I mars lanserades ett från Tjeckien
  • I april kommer ett från Slovakien
  • I september kommer ett från Bulgarien och ett från Ungern 

– Generellt ser vi att det finns en stor öppenhet för nyheter nu. De vinintresserade är inte längre bara intresserade av bourgogne och bordeaux. De vill ha vin som säger något om sitt ursprung: Välgjorda viner från olika delar av världen. Det märker vi även i det ökade intresset för våra små partier, säger Magnus Lindblom. 

Vinets motsvarighet till craft beer

Han beskriver det nya intresset för små ursprung som vinets motsvarighet till craft beer. Många konsumenter söker efter nyheter samtidigt som de letar efter det genuina: små producenter och hantverksmässigt gjorda produkter. Där har länder i Östeuropa och Asien en fördel eftersom de kan visa druvsorter som är tradition hos dem men som ingen annan har och därför är nya för oss i norra Europa.

Många konsumenter söker efter nyheter samtidigt som de letar efter det genuina. Där har länder i Östeuropa och Asien en fördel eftersom de kan visa druvsorter som ingen annan har.

– Under året lanserar vi till exempel viner från Armenien, Moldavien och Serbien bland vår små partier. Både röda och vita. Det kommer också flera ungerska och grekiska viner. Bland annat ett par moderna tolkningar av det klassiska chartervinet retsina som är smaksatt med kåda. I ordinarie sortiment lanserar vi ett vitt från Grekland av druvsorten moschofilero. Vinet är lätt, friskt och aromatiskt och kommer från Peloponnesos.

I Systembolagets olika sortimentet finns viner från Kaukasus och Balkan, till exempel Georgien, Slovenien och Kroatien.  
– Under hösten planerar vi att lansera ett rött vin från Georgien som har tillverkats i qvevri.

Egna druvor från Ungern och Grekland

Även från Ungern och Grekland kommer det enligt Magnus Lindblom mycket spännande, särskilt med de två inhemska druvsorterna assyrtiko och furmint.


– De går lite hand i hand stilmässigt och ger ofta viner med hög syra och inslag av mineral.

  • Assyrtiko – en grön druva från Santorini som odlas mitt i blåsten och saltstänken och binds upp som runda fågelbon så att druvorna skyddas från vind på insidan. Nästa lansering från Santorini sker bland små partier i oktober. Ytterligare varianter kommer i början av 2020. Man kan också hitta assyrtiko från norra Grekland i Systembolagets ordinarie sortiment. 
  • Furmint – en grön druva från Ungern. När marknaden för söta viner minskar ser vi nu i stället riktigt torra och friska vita viner från Ungern. Just nu finns en variant i Systembolagets ordinarie sortiment. Nästa lansering sker i små partier nu i april. Ytterligare varianter kommer under hösten 2019.

Två som utmärker sig

När det gäller röda viner är det främst druvorna xynomavro från Grekland och kékfrankos från Ungern som utmärker sig. Båda kan ge lite lättare viner men med hög syra och ibland ganska markerad tanninstruktur. 

  • Xynomavro – en blå druva från Grekland. Vi planerar att lansera en variant i ordinarie sortiment under våren 2019. Bland små partier dyker det upp då och då. 
  • Kékfrankos – en blå druva som är vanlig under olika namn i Centraleuropa. I Österrike går den under namnet blaufränkish och i Tjeckien heter den Frankovka. Det finns en variant från Ungern i fast sortiment, och ett par varianter är planerade för lansering bland små partier under hösten 2019.