Prova olika öltyper

Svenska öltrender

Att vi befinner oss mitt i en svensk ölboom har inte undgått många. Men vilka trender råder i landets cirka 300 bryggerier? Inköparen av lokalt- och småskaligt sortiment, Staffan Adin, ger en lägesrapport.

Smaksatt, humlearomatiskt och svagare

 

– Ale i amerikansk stil är fortfarande populärast att brygga, speciellt i städerna. En trend på uppåtgående är grumlig och aromatisk NEIPA, (New England IPA eller North East IPA), berättar Staffan Adin. Ölfantanster i Sverige har börjat acceptera, och i vissa fall kräva, ofiltrerad öl.

Ölfantaster i Sverige har börjat acceptera, och i vissa fall även kräva, ofiltrerad öl.

Aromatisk humlekaraktär och hög beska behöver inte betyda hög alkoholhalt. Svaga men smakrika stilar som session-IPA, och till och med session-DIPA, bryggs mer och mer och inte bara i Sverige. Ibland är det svårt för bryggaren att få tag på de mest eftertraktade humlesorterna som ger spännande aromer. Det leder oss in på en annan trend: att smaksätta sin öl med något annat. Där är experimentlustan större än någonsin.

 Frukt och bär är de vanligaste smaksättarna men det dyker även upp öl smaksatt med chili, kaffe eller lakrits.

Klassiska Europa är tillbaka

Många mindre producenter i Sverige breddar numera portföljen med kalljäst lageröl, trots de utmaningar det kan medföra i form av kylteknik och utrustning. Överlag har traditionella ölstilar från västra och centrala Europa väckt bryggarnas och kundernas nyfikenhet.

 Syrlig öl var tidigare en typ som hittades i Belgien och kanske Tyskland men numera tillverkas det även på flera håll i Sverige. Den lätta och friska berliner weisse är en favorit bland både bryggare och kunder. Helst ska den vara smaksatt, gärna med syrliga frukter och bär som hallon och rabarber.

Kommande lanseringar

Under den mörka årstiden tenderar maten att bli kraftigare och mustigare. Detsamma gäller ölen. 

 Julölen lanseras 1 november och utbudet är i år större och bredare än någonsin. Det blir allt vanligare att istället för "jul", lyfta fram ordet "vinter" i namnet. Detta för att påminna om att säsongen för mörk och kraftig öl inte nödvändigtvis måste sluta i mellandagarna. 

Många väljer att istället för "jul", lyfta fram ordet "vinter" i namnet.

 Vi kan även se fram emot svensk öl med inspiration från både Böhmen, Belgien och Storbritannien. Dessutom blir det mer glutenfritt. 

Vad händer i framtiden?

Staffan Adin tror att den ekologiska trenden kommer att hålla i sig framöver, liksom lusten att laborera med olika smaker.

Vi kommer också att få se mer av klassiska öltyper som ljus lager och ale i brittisk-, men även tysk stil. Och vi får inte glömma bort IPA - det är en ölstil som ännu inte nått toppen av sin popularitet i Sverige.