Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Intresset för svenskt vin ökar

”Efter flera läroår har många producenter nu hittat en svensk stil med ett unikt uttryck i smak, och kvaliteten på svenskt vin är mycket högre än för bara fem år sedan.”

Det säger Staffan Adin, inköpare på Systembolaget, och fortsätter:

– Det syns inte minst i det ökande intresset från kunderna, även om intresset är koncentrerat till de regioner som har egen vinproduktion.

Staffan Adin, inköpare av svenskt vin på Systembolaget.

När svenska vinodlare satte igång med vinproduktion var det rött och vitt man fokuserade på. I dag har många släppt rödvinsspåret och satsar på vitt vin, rosé och mousserande.

– Det är svårt att odla blå druvor här och de druvor man kan odla kräver väldigt mycket arbete. Det är inte alltid värt besväret. Det finns några renodlade rödvinsproducenter i Sverige, men de flesta blå druvor som odlas här används till rosé. Där ser vi en ökad efterfrågan från kunderna, säger Staffan Adin.

Gröna druvor lämpar sig bättre för kallt klimat och allt fler producenter riktar nu blicken mot mousserande.

– Än så länge finns inte så mycket svenskt mousserande vin men vi kommer se mer av det i framtiden. Där har kunderna dessutom en högre prisacceptans, eftersom drycken ofta används i samband med firande av något slag.

Och fortsätter:

– Utvecklingen av mousserande-produktionen i Sverige ligger lite längre fram i tiden. Det återstår några läroår, även om startsträckan är kortare nu när odlarna har en grund att stå på.

Systembolaget har länge erbjudit svenska viner i det lokala och småskaliga sortimentet, men nu finns vissa även i sortimentet små partier, som består av särskilt utvalda viner i begränsat antal.

– Även det visar att svenskt vin blir allt bättre. Svenskt vin röner också en del framgångar utomlands. Om svensk vinodling tidigare var en hobby är det idag en legitim affärsverksamhet, och många investerar med långsiktighet, säger Staffan Adin.

När det finns svenskt vin, från maj och framåt, erbjuder Systembolaget vin från i princip alla kommersiella svenska vingårdar.