Sydafrikas nya vingårdar

Sydafrikas producenter blandar gärna ny teknik med traditionell vinmakning och det ger eko i vinvärlden. Vår inköpare Johan Larsson menar att det är bland de småskaliga producenterna det händer mest just nu.

Elgin, Elim och Darling

Stellenbosch är det område som har flest kvalitetsproducenter. Men det kanske är i Swartland, Elgin, Elim och Darling utvecklingen går framåt som mest. Till sin hjälp tar producenterna ny teknik och forskning för att hitta rätt bland druvsorter, kloner, jordmåner och vingårdslägen.

– Under senare år har man investerat i moderna vinanläggningar, men framförallt omplanterat många av sina vingårdar. Den klassiska rökigheten i röda viner är på väg bort.

Rökig pinotage? Nä, ren och fräsch

Pinotage (korsning mellan cinsaut och pinot noir) är Sydafrikas egen druva och det finns fler exklusiva viner av den än någonsin. Stilen är i dag mer ren, fräsch och frisk, än traditionellt rökig och bränd.

– Efterfrågan finns på den nya stilen och vi kommer därför att lansera flera viner under året. Prismässigt ligger de på mellan 129 och 200 kronor.

Chenin blanc är inne

En annan signaturdruva är chenin blanc. Den tillverkas i olika varianter, med eller utan sötma, fatjäst/lagrad eller på ståltank. Det finns många gamla och inte uppbundna vinstockar, så kallade bush vines, som ger koncentrerade och komplexa viner.

– I Sydafrika finns en trend att gå tillbaka till rötterna, back to basics. Där det inte förekommer någon konstbevattning, man pressar hela klasar och ibland slinker det med botrytisangripna druvor. Dessa småskaliga producenter är heta bland världens topprestauranger och omskrivna i den internationella vinpressen. Det roliga är att vi har lanserat flera av dessa viner, säger Johan Larsson.

Ovanliga druvblandningar i Swartland

Distriktet Swartland har varit på mångas läppar i ett antal år. Med syrah, chenin blanc och vita och röda rhône-blends – främst marsanne, rousanne samt grenache och mourvedre – gör småskaliga producenter terroirdrivna viner.

– Ibland är vinmakningen ortodox, då man blandar in andra druvor som inte vanligtvis ingår i klassisk fransk stil. Till exempel verdelho tillsammans med marsanne och rousanne, eller tannat med syrah, grenache och mourvedre.

Prestige viner med allt högre pris

– Kvalitetsmässigt har det aldrig varit bättre. Och priserna kommer att gå upp, när fler upptäcker Sydafrikas höga kvalitet på fine wines. Pinot noir görs mycket bättre nu än tidigare och det finns producenter som väntar på att bli upptäckta. Ett nytt inslag är att producenter gör exklusiva prestigeviner upp mot 1000 kronor per flaskan.

Johan Larsson berättar också att stilen på sauvignon blanc håller på att ändras – från väldigt sparris-aromatisk – till mer avrundad gulfruktig och med tropiska toner.

Hållbarhet och ekocertifiering?

– Arbetet med rättvisa förhållanden bland vinarbetarna är i fokus mer och mer. Och Systembolaget har en bra dialog med olika företrädare i landet. Däremot har den certifierade ekologiska odlingen inte kommit så långt. Det är många som arbetar efter principerna, bland annat biodynamiskt. Men väldigt få är certifierade.