Vita upptäckter från Rhônedalen

Trodde du att Rhônedalen bara betyder röda viner? Tänk om. Vid Rhônedalens största vinmässa ”Découvertes en vallée du Rhône” låg fokus på gröna druvor som rousanne, marsanne och viognier.

Johan Larsson, Systembolagets inköpare för franska viner, var på plats för att uppleva resultatet av 2018 års skörd, knyta kontakter och utforska marknadens trender.

– Kvaliteten var genomgående hög. Förutsättningarna ligger fortsatt på topp, bland annat för att årgången klimatmässigt var bra för fjärde året i rad. Det som slog mig tydligast är den bredd vinerna visar upp.  

Saint-Joseph och Cornas kliver fram

Johan Larsson såg flera exempel på hur de syrahbaserade vinerna från appellationen Saint-Joseph i norra Rhône har höjt sig i kvalitet. 

 – De är typiska för sitt ursprung i kombination med en rimlig prislapp för kvaliteten. Som inköpare gläder det mig att de finns i tillräcklig volym för att vi ska kunna ta in det i Systembolagets sortiment.  

En annan appellation från norra Rhône som sticker ut är Cornas. Vinerna har historiskt sett dragit åt det mer robusta hållet men har fått ett fint uppsving genom en ny generation vinmakare. 

 – De förstår vad de sitter på och investerar stort i vinutrustning, väljer druvor mer selektivt och jobbar hårt i vingårdarna. De nya producenterna har bra känsla för hur vinerna kan förfinas och bli mer eleganta. 

Under hösten 2019 kommer Systembolaget lansera ett antal syrahviner från Cornas. 

Vitt vin på frammarsch

Från en region där rött vin står för 95 procent är de vita vinerna nu på frammarsch, enligt Johan Larsson. Både i förbättrad kvalitet och en långsamt ökande efterfrågan. 

– Viner i andra delar av världen tenderar att bli alltmer homogeniserade för att passa en så bred kundgrupp som möjligt. Rhône däremot behåller sin särart genom ursprungstypiska gröna druvor som marsanne, roussanne och viognier. Vinerna blir aromatiska med bibehållen fräschör och passar både till mat och för sig själva. De flesta är torra och får en ren, fruktrik palett med avrundad smak. Bland aromerna hittar vi allt från persika och päron till mandel och exotisk frukt. 

Appellationen Saint-Péray ligger längst söderut i norra Rhône. Där görs välstrukturerade, torra viner på marsanne och rousanne.  

– Årgång 2018 bjuder på tropisk frukt och mineralitet. De har bra struktur utan att upplevas som robusta. Systembolaget planerar två lanseringar från Saint-Péray under hösten 2019.   

Condrieu kommer 

I Condrieu i norra Rhône mår den gröna druvan viognier bättre än på länge. Det är den enda druvsorten som används i viner från appellationen. 

– Viognier ger väldigt fruktiga och aromatiska viner, inte sällan med högt restsocker. Tack vare årgången och uppdaterade tillverkningsprocesser är vinet är friskare och fräschare än på länge utan att ha behövt backa från det druvtypiska. På barerna i Paris är viognier från Condrieu väldigt inne just nu. 

Den 17 maj 2019 släpper Systembolaget 360 flaskor viognier i sortimentet små partier. 

Utan tillsatt svavel – Sans soufre ajouté

En trend som har exploderat är termen ”Sans soufre ajouté”, vilket betyder att vinmakaren inte har tillsatt något svavel. 

– Dels hänger det ihop med utvecklingen på den amerikanska marknaden där det enligt lag måste stå på flaskan att vinet innehåller sulfiter om det ska klassas som ekologiskt. Dels har det att göra med att kunderna alltmer efterfrågar sådant vin. Även om vin naturligt innehåller sulfiter har det blivit ett sådant ämne man vill undvika i möjligaste mån. 

– Viner utan sulfiter kan upplevas som lättare, friskare och fruktigare till sin karaktär.  

Mer om tillsatser i vin  

Hela klasar krossas

Bland flera producenter på mässan noterade Johan Larsson att det blir allt vanligare att krossa och låta jäsa hela vindruvsklasar i stället för mindre enheter druvor. Metoden kallas whole bunch eller whole cluster. 

– Det här gäller främst för röda viner från södra Rhône som innehåller de blå druvorna grenache och carignan. De blir friskare och får en annan nyansrikedom, ökad komplexitet och djupare karaktär. Influensen har vinmakarna tagit till sig från nya världens viner utanför Europa. 

Vin i exportvänlig stil

Omkring en tredjedel av allt vin från Rhônedalen säljs på export, framför allt till USA.  

– På bara 5–7 år har vinmakarna blivit öppnare för att göra vin i en mer exportvänlig stil utan att göra avkall på det ursprungstypiska. Därför ser vi nu fler viner från Rhône med en mer fruktdriven profil som tilltalar en större kundgrupp. Det finns också en annan lyhördhet för internationell inspiration genom att vinmakarna bjuder in utländska kollegor att delta vid vintillverkningen. När de bidrar med kunnande och angreppsätt utvecklas också slutresultatet.  

 

Fem snabba om Rhônedalen 

• Rhônedalen är Frankrikes näst största region för viner inom kvalitetsklassningen AOC. Med sina dryga 70 000 hektar motsvarar vinodlingarna omkring 130 000 fotbollsplaner. 

• Côtes du Rhône är ett samlingsnamn för vinerna från Rhônedalen. 

• Mycket övergripande delas vindistriktet in i norra och södra Rhônedalen. 

• Norra Rhône har ett regnigare, bördigare klimat än södra. Av blå druvor är det bara tillåtet att odla syrah.

• Södra Rhône präglas av ett medelhavsklimat. De mest framträdande blå druvorna är grenache, cinsault och mourvèdre.