Smakklockor och smaktyper rosévin

Rosévin tillverkas som vitt vin men med blå druvor. Ta hjälp av våra smakklockor och smaktyper för att hitta rätt rosévin.

Smakklockor rosévin

Våra roséviner har samma smakklockor som våra vita viner: sötma, fyllighet och fruktsyra.

 

Sötma

Rosé har en varierande grad av sötma – från klocka 1 (ingen sötma) till klockvärde upp mot 67 (beskrivs med sötma). Klockvärdet beskriver den upplevda sötman och inte den egentliga sockerhalten i vinet.

Fyllighet

Hur känner du om ett vin är fylligt? Ett fylligt vin kan jämföras med koncentrerad saft medan ett lätt vin (motsatsen till fylligt) kan jämföras med lättmjölk eller utspädd saft. Våra fylligaste roséviner (klocka 56) hamnar alltid under smaktypen fruktigt & smakrikt.

Fruktsyra

Fruktsyran är ryggraden i vinet. Fruktsyra känner du ofta på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Ju högre fruktsyra desto mer "drar" det bak på sidorna i munnen (jämför med när du biter i en citronskiva). Ett friskt vin har minst klockan 9 på fruktsyra. Ett vin med lägre värde än 5 kommer upplevas som platt med fadd smak.

Smaktyper för rosévin

Beroende på vilket land och vilken tillverkningsmetod och druvsort som används får rosévinet olika färg och smak. För att underlätta för dig att hitta rätt bland smakerna har vi delat in rosévinerna i två olika smaktyper: friskt & bärigt samt fruktigt & smakrikt.

Vinerna har hög fruktsyra (vanligtvis fruktsyraklocka 9 eller 10) och är lätta i smaken. Den kan påminna om smultron, hallon och röda vinbär, oftast utan sötma. Färgen är oftast blek-, ljus- eller orangerosa.

Fruktaromerna är tydliga och smaken beskrivs med ord som jordgubbar, persika och granatäpple. Vinerna är fylliga och ibland med tydlig sötma. Färgen är mörkare rosa eller blårosa.

Roséviner från varma odlingsländer är i regel fruktigare i smaken. Kraftfullare viner kommer oftast från Europa, där traditionen att göra rosé är äldre. Vinerna skiljer sig åt, ibland också inom samma områden: från blekrosa och milt fruktiga till strukturerade och rödvinsliknande.