Lär dig mer om madeira

Madeira är ett portugisiskt starkvin gjort på ön Madeira. Smaken är nötig, frisk och lite bränd. Stilarna varierar från torr till söt.  

Den portugisiska vulkanön Madeira ligger 100 mil från fastlandet. Den bördiga jorden och det milda klimatet gjorde det möjligt att odla sockerrör, men även vin på terrasser utmed sluttningarna. Läget gjorde Madeira till en viktig bunkringshamn för fartyg som seglade över Atlanten och vin var en eftertraktad last. Redan på 1400-talet var vinet berömt och kort efter upptäckte man att vinet höll bättre om det spetsades med sprit. 

Olika madeirastilar

Man gör madeira av olika druvsorter och namnet på dem blir också namnet på stilen. De fyra klassiska (gröna) sorterna är:

Sercial 

Denna syrliga druva odlas på Madeiras norra sida på 800 meters höjd. Gör man de lättaste och torraste vinerna av och de kräver ofta flera års lagring innan de når sin topp.

Verdelho

Druvan mognar tidigt och trivs bättre på lägre belägna, svala sluttningar. Den används för halvtorr madeira och får en rökig karaktär efter lång lagring.

Bual 

Sorten ger små skördar och trivs bäst i värmen på den södra sidan. Vinerna brukar vara fylliga och halvsöta.

Malvosie (Malmsey)

Druvan mognar sent och ger de allra sötaste och fylligaste madeiravinerna med mycket goda lagringsegenskaper. Odlingarna ligger till största delen nära havsnivån på öns södra sida, speciellt runt den lilla staden Câmara de Lobos nära Funchal.

Tinta negra mole och complexa

Blå druvsorter som sällan står på etiketterna men som är "arbetshästarna" på Madeira. Tinta negra mole, som även kallas negramoll, planterades in efter att vinlusen slagit ut de klassiska sorterna på 1800-talet och ligger bakom majoriteten av den lite enklare madeiran. Dessa betecknas ofta som "Fine" eller andra, generiska namn. Complexa är en korsning skapad på 1960-talet som med sin mjukhet och mörka färg gör samma jobb som tinta negra mole. De två kan även blandas och tillsammans utgöra bra, men inte så lagringstålig madeira.

Så tillverkas madeira

Söt madeira får man genom att tillsätta 95-procentig druvsprit i jäsande must och på så vis avbryta jäsningen. Det är samma teknik som används för portvin. För torrare madeira användes samma metod som när man gör sherry och väntar med att tillsätta spriten tills vinet jäst klart.

Madeira hettas upp

Gemensamt för all madeira är processen estufagem, där vinet hettas upp under en längre tid. Ursprungligen skedde denna uppvärmning naturligt genom att vinfaten transporterades till sjöss och utsattes för sol och värme. Skeppens rullning på vågorna gjorde även sitt till. I dag sköts processen mer rationellt utan båtresor.

Gemensamt för all madeira är processen estufagem, där vinet hettas upp under en längre tid.

Madeira kan lagras i decennier

De högre kvaliteterna kan lagras i åratal på fat som står ute i solen eller ligger på heta takvindar, (canteiro), medan enklare madeiravin ligger en tid i uppvärmda rum eller tankar, (estufa). Uppvärmningen gör att sockret i vinet karamelliseras, vilket ger ett mycket lagringståligt vin med en karaktäristiskt bränd smak. Madeiravin smakar oavsett torrhetsgrad mycket friskt. Till skillnad från de flesta andra starkviner förändras inte smaken över tid, även om flaskan är öppnad.

Visste du detta om madeira?

  • Under tidigt 1900-tal var madeira mycket populärt i Sverige. Mellan de båda världskrigen var vi till och med världens största importör.
  • Madeira var och är ett vanligt nattvardsvin, förmodligen på grund av den långa hållbarheten.
  • Madeiravin var populärt i de amerikanska kolonierna. När Självständighetsförklaringen skrevs under 4 juli 1776 var det i madeira George Washington och de andra skålade.