Lär dig mer om madeira

Madeira är ett portugisiskt starkvin gjort på ön Madeira. Smaken är nötig, frisk och lite bränd. Stilarna varierar från torr till söt.  

Olika madeirastilar

Man gör madeira av olika druvsorter och namnet på dem blir också namnet på stilen. De fyra klassiska (gröna) sorterna är:

Sercial 

Gör man de lättaste och torraste vinerna av och de kräver ofta flera års lagring innan de når sin topp.

Verdelho

Druvan mognar tidigt och trivs bättre på lägre belägna, svala sluttningar. Den används för halvtorr madeira.

Bual 

Sorten ger små skördar och trivs bäst när den växer på hög höjd. Vinerna brukar vara fylliga och halvsöta.

Malmsey 

Druvan mognar sent och ger de allra sötaste och fylligaste madeiravinerna.

Tinta negra mole

En blå druvsort som sällan står på etiketterna men som är "arbetshästen" på Madeira. Denna druvsort planterades in efter att vinlusen slagit ut de klassiska sorterna på 1800-talet och ligger bakom majoriteten av den lite enklare madeiran. Dessa betecknas ofta som "Fine" eller andra, generiska namn.

Tillverkning av madeira

Söt madeira får man genom att tillsätta 95-procentig druvsprit i jäsande must och på så vis avbryta jäsningen. För torrare vin väntar man med att tillsätta spriten tills vinet jäst klart.

Gemensamt för all madeira är processen estufagem, då vinet hettas upp under en längre tid. Ursprungligen skedde denna uppvärmning naturligt genom att vinfaten transporterades till sjöss och utsattes för sol och värme. I dag sköts processen mer rationellt.

Madeira kan lagras i decennier

De högre kvaliteterna kan lagras i åratal på fat som står ute i solen eller ligger på heta takvindar, medan enklare madeiravin ligger en tid i uppvärmda rum eller tankar. Uppvärmningen gör att sockret i vinet karamelliseras, vilket ger ett mycket lagringståligt vin med en karaktäristiskt bränd smak.