Sherryfat solerasystem

Lär dig mer om sherry

Starkvinet sherry är uppkallat efter staden Jerez de la Frontera i sydvästra Spanien. Här tillverkas flera olika typer som skiljer sig åt i doft och smak.

Så tillverkas sherry

Sherry är i regel ett torrt vin som hälls över på ekfat för att blandas med druvsprit. Eftersom faten inte fylls ända upp bildas flor, ett tunt jästtäcke, på de viner som spritats upp till 1416 volymprocent.

Flor liknar i början ett krämigt skum på ytan, som sen växer till ett decimetertjockt täcke. Förutom att det skyddar vinet mot oxidation, ger jästlagret också speciella doft- och smaknyanser.

Viner som spritas upp till minst 18 procent utvecklar inte flor. Vid lagringen sker i stället en oxidationsprocess som även den ger en speciell karaktär till vinet.

De vanligaste sherrytyperna

Fino

Det är en ljus, lätt och torr sherry, ofta med tydlig karaktär av flor.

Manzanilla

Det är en speciell typ av sherry som har sitt ursprung i kuststaden Sanlúcar de Barrameda. Precis som fino är det en ljus, lätt, torr och frisk sherry med karaktär av flor. När vinerna mognar och jästlagret dör ut kan de utvecklas till Manzanilla pasada.

Amontillado 

Sherryn är i sin ursprungliga form en lagrad fino, där jästlagret dött ut och vinet oxiderat och antagit en mer nötig stil.

Oloroso 

Detta är en mörkt gyllenfärgad, fyllig, smakrik och torr sherry. Den har högre alkoholhalt än fino och har därför inte utvecklat flor. Det är inte ovanligt att denna typ får en tillsats av sötningsvin, framställt av pedro ximénez- eller moscateldruvan.

Palo cortado 

Det är en relativt sällsynt typ av sherry. Den omnämns ofta som en speciell typ av oloroso, men är egentligen en stil i sig själv. Vinet har endast utvecklat lite eller inget flor alls och kan enkelt sägas vara ett doft- och smakmässigt mellanting av amontillado och oloroso.

Cream 

Det är en oloroso som blandats med sötningsvin.

Pedro ximénez 

Samma namn som druvsorten. Sorten är känd för att kunna ge några av de sötaste och fylligaste vinerna man överhuvudtaget kan dricka.

Lagras enligt solera-system

Sherry lagras i något som benämns solera-systemet, vilket kortfattat går ut på att viner från olika årgångar blandas med varandra enligt ett speciellt mönster. Systemet består av ett antal ekfat med viner i samma stil, men med olika ålder. Grundregeln är sedan att man tar vin från det äldsta fatet och ersätter med det näst äldsta och så vidare.

Tre gröna druvor

I vingårdarna odlas tre gröna druvsorter: palomino, moscatel och pedro ximénez. Palomino är den i särklass vanligaste, medan moscatel endast upptar några procent av odlingsarealen och främst används som sötningsvin. Pedro ximénez används för produktion av extremt söta viner, framställda av druvor som torkats i solen före pressning.