Smakklockor och smaktyper för vita viner

Gillar du friska, vita viner, eller söta? Våra smakklockor och smaktyper beskriver hur de vita vinerna smakar.

Smakklockor för vitt vin

Klockorna för våra vita viner visar sötma, fyllighet och fruktsyra.

Sötma

Vita viner har en varierande grad av sötma – från klockvärdet 1 (ingen sötma) till söta viner upp till 10. Klockvärdet beskriver den upplevda sötman och inte den egentliga sockerhalten i vinet.

Sötma och fruktsyra balanserar varandra. Hög fruktsyra gör att vinet upplevs friskare och mindre sött. Hög sötma får därmed vinet att kännas mindre friskt. 

Fyllighet

Fyllighet är en konsistens och en munkänsla – det vill säga hur mycket vinet väger i munnen. Vinet kan upplevas fylligt som koncentrerad saft eller lätt som utspädd saft.

För att ett vitt vin ska klassas som fylligt ska klockan vara minst 5.

Fruktsyra

Fruktsyra känner du ofta på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Ju högre fruktsyra desto mer "drar" det bak på sidorna i munnen (jämför med när du biter i en citronskiva).

Ett friskt vin har minst klockan 9 på fruktsyra. Ett vin med lägre värde än 5 kommer att upplevas som platt med fadd smak.

 

Smaktyper för vitt vin

Systembolaget har delat in vita viner i fem smaktyper: friskt & fruktigt, fylligt & smakrikt, druvigt & blommigt, lätt & avrundat samt sött.

Friskt & fruktigt

Som namnet antyder är vinerna friska med en fruktsyra-klocka på minst 9 och de har ofta aromer av ung, grön frukt. Vinerna kan ha sötma.

Typiska aromord för dessa viner är smak av: äpple, citrus, krusbär, paprika och nässlor.

Några typiska regioner: Mosel och Rheingau (Tyskland), Kamptal (Österrike), Alto Adige (Italien), Marlborough (Nya Zeeland), Chablis, Loire, Alsace (Frankrike) och andra svala växtplatser över hela vinvärlden.

Druvor med naturligt hög syra: riesling, sauvignon blanc och chenin blanc.

Serveras vid 810 °C.

Sötma: minst 1, max 7


Fyllighet: minst 3, max 5


Fruktsyra: minst 9, max 11

Fylligt & smakrikt

Vinerna har ofta fatkaraktär (vilket gör dem fylligare och smakrikare) och är utan sötma. Smakrikt visar ofta på tydlig frukt, fruktsyra och fyllighet.

Aromord: tropisk frukt, vanilj, smör och rostat bröd.

Några typiska regioner: Bourgogne, Rhône, Bordeaux (Frankrike) men även varma klimatområden i exempelvis Australien, Sydafrika och USA.

Vanliga druvor: chardonnay, semillon, chenin blanc

Klockan måste vara på minst 5 för att vi ska klassa det som fylligt. 

Serveras vid 8–12 °C.

Sötma: minst 1, max 2


Fyllighet: minst 5, max 7


Fruktsyra: minst 8, max 10

Druvigt & blommigt

Dessa viner har en tydlig, druvaktig karaktär och medelhög fruktsyra. Ofta med blommiga och kryddiga inslag. Vinerna kan ha sötma.

Aromord: fläder, litchi, mango, honung, vita blommor och rosor.

Några typiska regioner: Alsace och Rhône (Frankrike), Tyskland och Kalifornien (USA).

Typiska druvsorter: gewürztraminer, viognier och pinot gris.

Serveras vid 810 °C.

Sötma: minst 1, max 7


Fyllighet: minst 3, max 6


Fruktsyra: minst 7, max 10

Lätt & avrundat

De mildaste, vita vinerna hittar du här. De har något lägre fruktsyra och är ganska neutrala i smaken. Klockvärdet för fruktsyra går sällan över 8. Vinerna kan ha sötma.

Aromord: äpple, mandel, päron och honungsmelon.

Några typiska regioner: Frascati (Italien), Katalonien (Spanien) och Tyskland.

Serveras vid 68 °C.

Sötma: minst 1, max 7


Fyllighet: minst 2, max 4


Fruktsyra: minst 7, max 8 

Söta

Vinerna kan variera från lätta och pärlande till koncentrerade och fylliga. Normalt är restsockerhalten minst 90 gram per liter. Det gör att vinerna ofta upplevs som fylliga.

Information om hur mycket restsocker det vita vinet har finns på hyllkantsetiketten och här på sajtens produktsida för respektive vara.

Aromord: torkad frukt som russin, aprikos och pomerans samt smaker av fläder, honung och mandelmassa.

Några typiska regioner: Sauternes (Frankrike), Tokaij (Ungern), Mosel (Tyskland), Neusiedlersee (Österrike), Constantia (Sydafrika) och vin från medelhavsländerna gjort på druvan muscat.

Serveras vid 810 °C.

Sötma: minst 8, max 12


Fyllighet: minst 6, max 12


Fruktsyra: minst 8, max 12