Smakklockor och smaktyper vita viner

Gillar du friska vita viner, eller söta? Våra smakklockor och smaktyper beskriver hur de vita vinerna smakar.

Smakklockor vita viner

Klockorna för våra vita viner visar sötma, fyllighet och fruktsyra.

Sötma

Vita viner har en varierande grad sötma – från klocka 1 (ingen sötma) till söta viner med klockvärde upp till 12. Klockvärdet beskriver den upplevda sötman och inte den egentliga sockerhalten i vinet.

Fyllighet

Hur känner du om ett vin är fylligt? Ett fylligt vin kan jämföras med koncentrerad saft medan ett lätt vin (motsatsen till fylligt) kan jämföras med lättmjölk eller utspädd saft. För att ett vitt vin ska klassas som fylligt ska klockan vara minst 5.

Fruktsyra

Fruktsyran är ryggraden i vinet. Fruktsyra känner du ofta på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Ju högre fruktsyra desto mer "drar" det bak på sidorna i munnen (jämför med när du biter i en citronskiva). Ett friskt vin har minst klockan 9 på fruktsyra. Ett vin med lägre värde än 5 kommer upplevas som platt med fadd smak.

Smaktyper vita viner

Systembolaget har delat in vita viner i fem smaktyper.

Friskt & fruktigt

Smaker som äpple, citrus, krusbär och paprika är vanliga i dessa viner. Som namnet antyder är de friska med en fruktsyra-klocka på minst 9. Chablis, vinho verde, tyska och österrikiska vita samt sauvignon blanc från Frankrike och Nya Zeeland hamnar i denna smaktyp. Oftast utan sötma, men det förekommer med viss sötma – exempelvis Mosel-riesling. Serveras vid 810 °C.

Fylligt & smakrikt

Vinerna har ofta fatkaraktär (gör vinet fylligare och smakrikare) och är utan sötma. Smaker du kan känna igen är vanilj, smör, rostat bröd och tropisk frukt. Vit bourgogne, chardonnay från Nya världen, semillon från Australien, fatlagrad chenin blanc från Sydafrika och vit bordeaux hamnar ofta i denna smaktyp. Klockan måste vara minst på 5 för att vi ska klassa det som fylligt. Serveras vid 812 °C.

Druvigt & blommigt

Dessa viner har en tydligt druvig karaktär. Ofta medelhög fruktsyra med blommiga, kryddiga och fruktiga aromer som fläder, mango och rosor. Viner av gewürztraminer, viognier och pinot gris hamnar i den här smaktypen. Serveras vid 810 °C.

Lätt & avrundat

De mildaste vita vinerna hittar du i smaktypen lätt & avrundat. De är ganska neutrala i smaken, med aromer som moget äpple och mandel och med ett klockvärde för fruktsyra som sällan går över 8. Serveras vid 68 °C.

Söta

De söta vinerna är sinsemellan olika och varierar från lätta, lätt pärlande till koncentrerade och fylliga. Smaker som russin, fläder, honung, aprikos och mandelmassa är vanliga och du hittar ursprung som Sauternes, Tokaij och Moscato d'Asti i den här smaktypen. Serveras vid 810 °C.