Österrike - Wachau


 • Årgång: 2016
  Betyg: 4

  Årgången var lite som en berg- och dalbana. Mild vinter och de första blomskotten kom tidigare än normalt. I slutet av april slog frosten till, (precis som i Bourgogne), och skadade många vingårdar. Efter en blöt sommar kom det fina vädret i augusti och druvorna som skördades hade bra kvalitet och balanserade syror med hög fruktkoncentration. Aningen lägre alkoholhalt än normalt på många viner. Grüner veltliner i de lägre klassificeringarna anses vara bättre än på många år.


 • Årgång: 2015
  Betyg: 4

  Överlag en varm och jämn årgång i hela landet. Både röda och vita viner blev fylligare än vanligt och uttrycker visar typiska drag, oavsett druvsort.


 • Årgång: 2014
  Betyg: 2

  En misslyckad årgång präglad av regn, regn och mera regn. Grüner veltliner klarade sig bättre på grund av sitt tjocka skal men rieslingen drabbades av gråröta. Bara de mest försiktiga odlarna lyckades producera frisk frukt detta år.


 • Årgång: 2013
  Betyg: 4

  Dramatiska väderförhållanden med både snö, torka och översvämningar gjorde detta till ett besvärligt år. Trots detta blev grüner veltlinern koncentrerad och rieslingen väldigt frisk, speciellt de som växte på de bästa lägena. De röda vinerna från Österrike klarade sig betydligt sämre och nådde inte upp till föregående års nivåer.


 • Årgång: 2012
  Betyg: 4

  Ett frostangrepp i maj reducerade skörden men i övrigt var det ett bra år, speciellt på den vita sidan. Generellt blev grüner veltlinern fyllig och rieslingen frisk detta år och rödvinerna är både elegantare och mer koncentrerade än föregående år.


 • Årgång: 2011
  Betyg: 4

  Varmt väder gav stora skördar av fylliga viner med hög alkoholhalt och lägre syrahalter. Speciellt de röda vinerna gjorde toppresultat och visa hävdar att det är århundradets årgång i Österrike än så länge. De vita vinerna beskrivs även de som fylliga med god lagringspotential.


 • Årgång: 2010
  Betyg: 3

  En besvärlig årgång präglad av väta och kyla. Bäst klarade sig Kremstal men överlag var det ett mycket besvärligt år i hela landet. Avsevärt mindre skörd än normalt.


 • Årgång: 2009
  Betyg: 4

  Inte så stor skörd men bra kvalitet på både riesling och grüner veltliner vilket gav lagringsdugliga viner.