Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Information till besökare

Hur arbetar vi med anledning av covid-19? Om lanseringar, beställningar och hur du undviker trängsel.

Frankrike - 1991


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 2

  Något av ett mellanår. Normal skördestorlek, men kvaliteten på druvorna räckte inte till för att göra årgångschampagne.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Ytterligare en torr och het sommar i norra Rhône. Från och med den 11 september kom regnet, och därmed röta. Kraftiga vindar hjälpte dock till att hålla rötan i schack. Relativt fylliga viner, men med något låg syra.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 2

  En årgång där vädret ställde till med stora problem. Frost i april inverkade negativt på de gröna druvorna och merlot. Kyla och fukt under blomningen medförde att druvorna mognade ojämnt. Regn under skörden medförde ytterligare problem. Västra Bordeaux klarade sig något bättre än östra.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 3

  En ganska svår och ojämn årgång. Frost i slutet av april reducerade den potentiella skörden. Hagelskurar i juni och augusti ställde till med ytterligare problem, speciellt i Chambolle-Musigny, Morey-St-Denis och Gevrey-Chambertin.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 2

  En problematisk årgång där södra Rhône klarade sig sämre än norra. Coulure – att druvorna inte mognade på grund av dåliga väderförhållanden – medförde att mängden grenache reducerades. Regn under skörden ställde till med ytterligare problem.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 2

  Det ojämna vädret i september, omväxlande varmt eller regnigt, medförde att det tog tid för druvorna att bli ädelrötade. Skördeperiodens längd drogs ut och resultatet blev överlag av något ojämn kvalitet.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 3

  En relativt svår årgång. Frost i april tillsammans med hagel i juni och augusti på verkade på kvantitet och kvalitet. Sval väderlek tillsammans med regn under skördemånaden september ledde till ytterligare problem med vinernas koncentration.