Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Frankrike - 1993


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 3

  De förhoppningar odlarna hade haft på att få en god årgång, spolierades av ett kraftigt regnväder som drog in över Champagne vid skördetid. Många producenter valde ändå att göra årgångschampagne, trots att förutsättningarna inte var perfekta.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 3

  De förhoppningar odlarna hade i norra Rhône om en god skörd efter den varma sommaren, grusades av kraftiga skyfall lagom till skörden. Röta och svampangrepp följde, och därför varför noggrann gallring av druvorna en förutsättning för att lyckas framställa viner av god kvalitet.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  Generellt sett bättre än årgång 1992. Bra väderförhållanden fram till slutet av augusti. Kraftigt regn under skörden resulterade i lättare viner som mognar tidigt. De slott som kunde kosta på sig en hård gallring av druvorna klarade sig bättre.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 4

  En het och torr augusti medförde att druvorna utvecklade ovanligt tjocka skal och relativt höga sockerhalter. Kvaliteten var hög och jämn i hela regionen.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 3

  Ytterligare en svår årgång, där regn under skörden medförde svampangrepp. Generellt sett klarade sig södra Rhône något bättre än norra, och vinerna från Châteauneuf-du-Pape är bättre än 1992.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 2

  Den tredje svaga årgången i följd för söta viner. Dåligt väder från och med den 6 september gjorde att bara de producenter som gallrade noggrant vid skörden kunde producera hyfsade viner.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 3

  Kännetecknande för denna årgång är de vita vinernas tydliga fruktsyra. Augusti var varm och torr. Hagel drabbade Meursault och Puligny och i slutet av september regnade det kraftigt, som ledde till vissa problem med röta i Chablis.