Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Frankrike - 1996


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 5

  Kan vara den bästa årgången genom tiderna. En lång, torr och mycket solig sommar gav druvor med synnerligen god koncentration av socker och fruktsyra.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 3

  I likhet med 1995 började druvornas väg till mognad med en snabb och jämn blomning. Juli och augusti medförde dock svalare och fuktigare väder. Mistralvinden under september hjälpte till att torka upp, men bidrog dessvärre även till att hålla temperaturen nere.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 4

  En god årgång. Speciellt utmärkte sig vinerna från kommunerna på den västra stranden (Medoc). Vinerna från St-Emilion och Pomerol anses vara något lättare.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 5

  Varmt väder i juni gav en snabb och jämn blomning. Senare hälften av augusti och hela september bjöd på solsken tillsammans med svala nätter. Resultatet blev att en rekordstor skörd av mogna, friska druvor kunde bärgas.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 3

  Det ostadiga och relativt svala vädret under sommarmånaderna och september, gav druvor som inte mognat ordentligt. De kvalitetsmedvetna odlarna gallrade därför noggrant bland druvorna.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  En mycket god årgång tack var det utmärkta vädret under oktober månad. Kanske snäppet bättre än 1995.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 5

  Genomgående mycket hög kvalitet i hela Bourgogne. Något av en exceptionell årgång för Chablis. Varmt väder i juni ledde till en snabb och jämn blomning. Halva augusti och september kännetecknades av soligt och torrt väder, vilket ledde till rejält mogna druvor med bra fruktsyra.