Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Frankrike - 1997


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 2

  Trots ganska besvärligt väder, med regn både i juni och i augusti, valde många producenter ändå att göra årgångsbetecknad champagne.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Ett år som gav viner av skiftande kvalitet. Juni och juli bjöd på svalt och fuktigt väder. Augusti kom med solsken och värme, men sen blev vädret ostadigt igen. De bästa vinerna gjordes av de producenter som väntade med att skörda till oktober.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  En problematisk årgång. Augusti bjöd på både tropisk hetta och regnoväder. Blomningen startade tidigare än normalt, men blev ojämn och utdragen på grund av kyligt och regnigt väder i maj. Gallring av omogna druvor var därför nödvändig. Merlot klarade sig bäst.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 4

  Inte riktigt lika bra som 1995 och 1996. Blomningen var tidig, om än något ojämn. Regn i början av september ledde till röta på sina håll. Överlag hyfsat bra viner med vissa höjdpunkter.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 3

  En toppårgång för vinerna från södra delen av Rhône. En lång, torr och varm sommar följdes av  lagom mycket regn i september. Mogna, friska druvor kunde skördas under perfekta förhållanden.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  En årgång som som gav en liten skörd, men söta viner av mycket hög kvalitet. Det problematiska vädret under sommaren räddades av den varma hösten.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  En bra årgång som gav välbalanserade vita viner. Juni och juli bjöd på något ostadigt väder, medan augusti var het och stormig. Regn i början av september ledde till viss röta, som dock inte orsakade några större problem.