Frankrike - 2001


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 1

  Ett mycket problematiskt år. Det regnade oavbrutet under skörden och de få druvorna höll låg kvalitet. Förmodligen kommer de flesta producenter att låta bli att göra någon årgångschampagne.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 5

  En utmärkt årgång för vinerna från norra Rhône. Sommaren var torr och varm. Under september månad fortsatte det goda vädret och druvorna fick mogna i lugn och ro. Resultatet blev långlivade viner med balanserad strävhet och fruktsyra.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 4

  En kylig aprilmånad gjorde att vinrankorna blommade senare än på många år, vilket innebar en sen och vansklig skörd. Sommaren var omväxlande varm och kall. September var kylig och regnig i Médoc, men bjöd på brittsommarväder i Pomerol och St-Emilion. Överlag gav 2001 bättre viner än 1999, men inte lika bra som 2000. Ett merlotår.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 3

  Generellt var vädret under 2001 regnigt, kallt och molnigt. Blomningen var sen och utdragen, vilket ledde till att druvorna mognade ojämnt. Côte de Nuits klarade sig bättre än Côte de Beaune som i början av augusti drabbades av lokala hagelstormar.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 3

  En hyfsad men något ojämn årgång i södra Rhône. En mild vinter följdes av en varm men våt vår. Augusti var torr och varm. Den för året ovanligt starka mistralvinden i september, bidrog till att druvorna fick en utdragen mognadsperiod under svala förhållanden.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 5

  Ett toppår för söta viner, i synnerhet Sauternes, tack vare det fina vädret i oktober. Varma dagar med regelbundna milda regnskurar, kvällsbrisar och svala nätter bjöd på ideala förhållanden för ädelröta. Resultatet är långlivade och koncentrerade viner.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 2

  Generellt var vädret under 2001 regnigt, kallt och molnigt. Blomningen var sen och utdragen, vilket ledde till att druvorna mognade ojämnt. Norra Côte de Beaune drabbades av hagel i början av augusti och regn störde skördearbetet i september. Chablis klarade sig förvånansvärt bra.