Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Frankrike - 2003


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 3

  Våren började lysande, men frost och snö i mitten av april förstörde en stor del av knoppningen. Maj och juni var varma, viss förstörelse av lokala hagelstormar i juni. Resten av säsongen förblev väldigt varm och torr och den friska skörden blev rekordtidig.
  Ovanligt hög koncentration, men låg fruktsyra.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 3

  Den heta säsongen resulterade i rekordtidig, men liten skörd. Medeltemperaturen i augusti i norra Rhône var 10 grader över den normala. Producenter med noggrannhet i vingårdsarbetet och tempererade vinerier lyckades att få balanserade viner. Generellt alkoholstarka, mörka, fylliga och fruktiga viner men med låg syra.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 4

  En av de varmaste årgångarna någonsin och udda på flera sätt. Mycket liten skörd, torka, hagelstorm i St Emilion och minitornados. En varm vår och tropisk sommarhetta gav torka och en rekordtidig druvmognad. Druvor från tyngre, leriga jordarter favoriserades. Vinerna har hög alkoholhalt och djup färg, fruktsyran är däremot lägre än normalt. Ett mycket bra merlotår för östsidan. På västsidan klarade sig de norra kommunerna bättre än grannarna i söder.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 3

  Liksom i Bordeaux, var detta ett mycket exceptionellt år. Det var mycket varmt och torrt och speciellt hårt drabbades sydvästsluttningarna av värmestress. Äldre stockar gav bättre kvalitet. Mycket liten skörd, men trots allt intressanta viner från vissa producenter. Beaujolais Cru lyckades mycket bra detta år.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Södra Rhône klarade sig bättre än norra. Den extrema värmen ledde till en rekordtidig skörd. Torkan var ett visst orosmoment och brännskador på druvorna förekom. Skörden som bärgades var dock utmärkt frisk, speciellt för syrah och mourvèdre. I de bästa fallen en oerhörd koncentration i vinerna. De vita är alkoholstarka, påtagligt fylliga och med ovanligt låg fruktsyra.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 4

  En väldigt stor ojämnhet i kvaliteten. Allt från medioker till topp kvalitet. Vinerna är mycket söta och alkoholstarka, men flera viner saknar en balanserande fruktsyra. I motsats till övriga Bordeaux var skörden stor.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 2

  Skörden var avslutad redan i slutet av augusti, på grund av den extrema värmen under hela växtsäsongen. Värmen gav inte fruktsyran någon chans att utvecklas och vinerna lämpar sig inte för lagring. I Chablis väldigt oklassiskt fruktdrivna viner som bör drickas unga.