Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Frankrike - 2005


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 4

  Väderförhållandena var mycket bra. En frisk och bra skörd. Kvaliteten på chardonnay och pinot noir, tyder på årgångschampagne, trots problem med mognad och röta för pinot menuier.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 5

  Under vintern, våren och mest av sommaren var torkan ett stort hinder. Juli kom med välbehövligt regn. Augustiregnet bättrade utsikterna och satte fart på mognaden. Skörden var rätt liten och druvstorleken likaså, men skalen ovanligt tjocka vilket gav mycket färgrika viner. Bra koncentration och mycket hög fruktsyra gav goda förutsättningar till långlivade viner, i klass med 1995.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 5

  En väldigt torr säsong från maj till augusti. Regnet i september välkomnades, liksom de upptorkande vindarna kring skördetid. I motsats till 2003 klarade sig druvorna utan värmeskador. En exceptionell toppårgång, även prismässigt. En del vinmakare påstår att detta år till och med är bättre än 1982.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 4

  Mycket bra förhållanden i hela Bourgogne gav felfria druvor, utan skadeangrepp. Ett ovanligt tjockt pinotskal gav färgrika viner med god struktur. Goda förutsättningar för toppviner.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 5

  Våren erbjöd goda förhållanden till en perfekt blomning, men maj- och juni månads relativt kalla väder gjorde att vissa områden drabbades hårt av coulure – ojämn eller dålig fruktsättning då druvorna inte utvecklas och mognar. Mistralen var starkare än vanligt och försämrade oddsen, men höstens varma dagar och svala nätter erbjöd goda förutsättningar till en druvmognad med en bra balans i socker-syranivån. Trots alla svårigheter blev det slutligen ett mycket lyckat år för södra Rhône.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 5

  En lysande årgång, precis som för de röda. En torr och varm sommar som följdes av efterlängtat höstregn med torra skördevindar, erbjöd ädelrötan mycket goda förhållanden.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 4

  Mycket goda förutsättningar för årgången, med varma, torra soliga sommardagar och svala nätter. Augustiregn förhindrade allvarlig torka.