Frankrike - 2006


 • Distrikt: Champagne
  Betyg: 4

  Detta är ett helt klart ett år för chardonnay, eftersom båda pinotdruvorna attackerades i stor utsträckning av röta. En noggrann vinmakare med strikt druvurval kan dock göra bra ifrån sig även med blå druvor detta år. Ett bra betyg tack vare kvaliteten på chardonnay.


 • Distrikt: Norra Rhônedalen
  Betyg: 4

  En kall, torr och på många håll snörik vinter följdes av en ganska varm sommarstart. En bra avslutning på växtsäsongen i september, varmt och torrt gav friska druvor och mycket goda utsikter till hög vinkvalitet. Fruktiga, intensiva och balanserade viner verkar vara resultatet.


 • Distrikt: Röd bordeaux
  Betyg: 3

  En svår årgång, dels på grund av oregelbundet väder och dels beroende på pressen att nå upp till föregående års mycket goda kvalitet. Den regniga hösten gav perfekta förhållanden för rötangrepp. Det gjorde att många kände sig tvungna att panikplocka omogna druvor för att säkra skörden. De som gallrade och beskar lövverket, samt skördade i omgångar fick däremot en bra och jämn kvalitet på druvorna.


 • Distrikt: Röd bourgogne
  Betyg: 2

  Svåra förhållanden. En kall torr vinter, våren likaså. Det dröjde ända in i juni innan lite värme kom. Juli var väldigt varm och torr, vilket stressade stockarna. Augusti var kall och blöt och röta spreds. September och oktober var regniga. Stor variation i kvalitet, men Côte-de-Nuit verkar ha lyckats bäst.


 • Distrikt: Södra Rhônedalen
  Betyg: 4

  Våren var torr och sommaren var varm, ibland het. Regn i augusti utjämnade sommarhettans stressfaktor för stockarna. Den torra september, utan röta i vingårdarna, såg till att skörden var frisk. En jämn och hög kvalitet på druvorna.


 • Distrikt: Vit bordeaux
  Betyg: 3

  Sauternes och Barsac hade en mycket svårt år och gav en rätt liten skörd. De som gjorde en rigorös druvselektering lyckades bäst med kvaliteten. De vita torra vinerna är dock av mycket god kvalitet, friska och aromatiska.


 • Distrikt: Vit bourgogne
  Betyg: 3

  Den kalla torra vintern följdes av en kylig vår. Först i juni kom lite värme. Juli var väldigt varm och torr som ledde till vattenbrist. Augusti var kall och blöt och september och oktober var regniga. Trots allt så verkar de vita vinerna vara av hyfsad kvalitet, speciellt god i Chablis, som hade gynnsamma förhållanden detta år.